Tikatadeals.nl – Affiliate Interview

Tikatadeals.nl is een grote affiliate binnen de dagjes uit markt. Lees hieronder een interview met Matthijs de oprichter van Tikatadeals.nl.

tikatadeals

1 – Kan je wat meer over jezelf vertellen. Wie ben je en wat is Tikatadeals.nl voor een website?

Ik ben Matthijs, sinds 2010 freelance product owner en sinds 2017 eigenaar van Tikatadeals.nl – de ticketvergelijker voor dagjes uit.

Toen ik zelf in 2016 op zoek was naar tickets voor een dagje uit met mijn kinderen liep ik al snel vast in het moeras van ticketdeals. Niet alleen zijn er heel veel aanbieders, maar ook hebben alle aanbieders hun eigen voorwaarden, heb je voor bepaalde deals spaarpunten nodig, zijn deals niet op alle dagen geldig en moet je rekening houden met verschillende prijzen voor kinder- volwassene- en senioren tickets.

Ik vond het verrassend dat er nog geen echte aggregator was, zoals die er wel zijn bij vliegtickets of hotelovernachtigen.

Het idee voor Tikata was geboren.

2 – Waarom is Tikatadeals de site om naartoe te gaan voor een ticket?

Tijdens het marktonderzoek in 2016 viel het me op dat er wel een aantal sites waren die een beperkt overzicht van deals gaven, maar dat die sites vaak verouderde deals tonen, niet het hele aanbod tonen – alleen de tickets van partijen waar een affialiate deal mee gesloten was, werden getoond – en dat de aanbiedingen onoverzichtelijk getoond werden.

Zo moest je zelf maar uitzoeken of bijvoorbeeld 20% korting een betere deal is dan € 5,- korting. Op alle drie die punten is Tikatadeals uniek:

  • We tonen alle deals, dus ook de deal van partijen waar we geen affiliate overeenkomst mee hebben.
  • We tonen deals op een overzichtelijke manier en inclusief alle voorwaarden.
  • We tonen deals op een vergelijkbare manier: dus altijd in euro’s inclusief alle verborgen kosten.

Op alle drie die punten zijn we ook in 2020 nog uniek. Sinds half 2020 is de site ook in 7 talen beschikbaar waarmee we ook buitenlandse toeristen van de beste deal kunnen voorzien.

3 – Waarom heb je gekozen voor affiliate marketing als verdienmodel voor Tikatadeals?

Toen we begonnen, hadden we eerlijk gezegd nog helemaal geen verdienmodel in gedachten. Doel was om eerst zo veel mogelijk verkeer te trekken en daarna maar eens te kijken hoe dat verkeer omgezet kon worden in inkomsten.

In het achterhoofd hadden we uiteraard wel affiliate marketing en dachten we daarnaast aan betaalde content en een whitelabel ticketshop. Al snel bleek er met affiliate marketing een aardige inkomstenbron te genereren.

Betaalde content is lastiger, omdat er maar weinig partijen zijn die geassocieerd willen worden met een ‘kortingssite’. Het ‘zelf’ verkopen van tickets hebben we eigenlijk nooit verder uitgewerkt, maar lijkt ook lastig, omdat je dan zelf altijd de beste deal moet hebben en concurreert met de andere aanbieders op je site.

4 – Zijn er ook nadelen aan het affiliate verdienmodel? (zo ja welke)

De twee nadelen waar ik tegenaan ben gelopen zijn:

  • Dat een ticketverkoper, zeker in deze tijd, failliet kan gaan en dat kan je een flinke financiële tegenvaller opleveren, omdat er tussen het moment van de sale en het moment dat jij je inkomsten krijgt zomaar 90 dagen kan zitten. Dan mis je dus opeens voor 3 maanden omzet die je wel al ingeboekt had.
  • Er zijn een aantal partijen die een heel hoog afkeurpercentage hebben en omdat je als publisher weinig inzicht hebt in de reden van de afkeur en het eigenlijk zelf ook niet kan controleren, loop je ook hier wel eens tegen een vervelende verrassing aan

5 – Maak jij gebruik van affiliate programma’s waarin conversie attributie wordt toegepast? (en zo ja wat is jouw ervaring hiermee)  

Jazeker en ik vind dat een goede ontwikkeling. Ik weet niet of het perse voordelig voor Tikata is. Het idee is namelijk dat de bezoeker alleen naar Tikata gaat en daar direct de beste deal ziet.

Dan is er dus geen reden om andere sites te bekijken om uit te zoeken of het niet nog goedkoper kan, maar conversie attributie is in mijn ogen wel het eerlijkst voor alle publishers.

6 – De Corona Crisis heeft een enorme impact gehad op de Reis en Uitjes Markt, hoe is de impact voor Tikata tot op heden?

We zitten helaas inderdaad in de hoek waar de klappen vallen. In januari en februari werd de groeilijn van afgelopen jaren nog doorgezet met een stijging van zowel bezoek als omzet van meer dan 10%, maar tussen maart en juni is zowel het verkeer als de omzet compleet weggevallen.

Dan heb je het over dalingen van meer dan 90%. Juli was eigenlijk een opvallende goede maand, maar sindsdien is het lastig. Met de stijgende corona cijfers van de afgelopen weken en het feit dat oktober voor veel pretparken de laatste openingsmaand van het seizoen is, gaan we een rustige periode tegemoet.

Die periode gebruiken we om alle verbeteringen die we nog op onze backlog hebben staan door te voeren, zodat we klaar zijn voor een mooi 2021.

7- Heb je een voorkeur voor een affiliate netwerk?

We zijn aangesloten bij alle grote netwerken en als ik een winnaar moet kiezen is het Tradetracker, met Daisycon als goede nummer twee. Dat komt vooral omdat Tradetracker simpelweg de meeste programma’s voor dagjes uit heeft en dat de rapportage op orde is.

Daisycon heeft de laatste maanden flink wat verbetering doorgevoerd in hun tooling en dat was wat mij betreft ook nodig, omdat de UI en rapportages net niet helemaal lekker werkten.

We zijn dit jaar ook aangesloten bij CJ, AWIN en een aantal partijen die hun eigen affiliate programma hebben. Wat me daar vaak opvalt, is dat er nog wel wat slagen te halen zijn in de gebruiksvriendelijkheid van de tooling.

8 – Wat vind jij belangrijk binnen een samenwerking met een webshop/merchant?

We maken zelf nooit gebruik van het bannermateriaal, omdat ik niet wil dat Tikata een kermis van verschillende stijlen wordt. Maar ik kan me voorstellen dat dat voor publishers iets is wat belangrijk is om te hebben.

Wat het meest belangrijk voor Tikata is, dat er een goede up-to-date feed is met alle beschikbare data. Toen we begonnen met Tikata hielden we voor 35 uitjes de aanbiedingen handmatig bij. Een groot deel van de site is ondertussen geautomatiseerd en komt uit de beschikbare feeds. Daardoor zijn we gegroeid naar meer dan 300 uitjes.

Helaas is het vaak nog zo dat de feeds wel wat foutjes bevatten (dubbele deals, deals die al verlopen zijn, of ontbrekende deals). Hoe beter de feed, des te makkelijker het voor ons wordt.

9 – Wat voor een advies wil je adverteerders geven met een affiliate programma? 

De feed is, voor ons in ieder geval, het belangrijkst. Zorg dat die op orde is. Alleen dan kunnen we alle deals met de juiste informatie promoten. Niets is vervelender dan de beste deal vinden die vervolgens al weken niet meer beschikbaar blijkt te zijn.

1 gedachte over “Tikatadeals.nl – Affiliate Interview”

  1. Laat weten wat jouw ervaringen zijn met affiliate marketing door een reactie achter te laten 🙂 Groet, Thijs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.