Affiliate Marketing Betekenis – Wat is Affiliate Marketing? (complete uitleg)

Affiliate Marketing Betekenis. – Wat is affiliate marketing? Welke partijen zijn  betrokken bij affiliate marketing? Hoe werkt het?

In dit blog heb ik geprobeerd om zo volledig mogelijk beeld te geven van alle ins en outs rondom affiliate marketing. Er staan verschillende links naar eerder geschreven artikelen.

Mochten er vragen of opmerkingen zijn over dit blog. Laat deze achter onderaan dit artikel. Veel lees plezier 🙂

affiliate marketing betekenis

Affiliate Marketing Betekenis

Wat is affiliate marketing. Affiliate marketing is een online marketing kanaal. Als adverteerder kan je affiliate marketing inzetten om meer sales of leads te generen voor jouw product.

Een affiliate verdient geld in de vorm van een commissie. Een affiliate stuurt bezoekers door naar een adverteerder.

Als de doorgestuurde bezoeker besluit om over te gaan tot een aankoop dan ontvangt de affiliate een commissie over het aankoopbedrag. 

Een voorbeeld:

De webshop luchtbeddenverkoper.nl verkoopt luchtbedden. Deze worden allemaal via het internet verkocht. Ze willen meer bereik en meer verkopen en gaan starten met affiliate marketing.

Ze starten een affiliate programma. De affiliate luchtbeddenvergelijker heeft een website waarop alle luchtbedden die er te koop worden vergeleken en getest. 

Deze affiliate meld zich aan bij het affiliate programma. Hij zet het promotiemateriaal: tekstlinks / banners / product feeds op zijn website. En stuurt vanaf nu een deel van zijn bezoekers door naar de luchtbeddenverkoper.

Voor de doorgestuurde bezoekers die een bestelling plaatst ontvangt hij 10% over de omzet. Een luchtbed van 100 euro levert een commissie op van 10 euro. 

Er zijn heel veel verschillende soorten partners / publishers affiliates. Bekijk in dit artikel een aantal voorbeelden van affiliate projecten.

affiliate banner
eerste banner op het internet

Welke partijen zijn er betrokken bij affiliate marketing?

Affiliate 

Affiliates worden ook welk publishers of partners genoemd. De affiliates zijn de partijen die bezoekers doorsturen met als doel een commissie te ontvangen voor elk kopende klant.

Ze verkopen zelf niks maar informeren en activeren bezoekers en sturen ze vervolgens door. 

Adverteerders 

Adverteerders worden ook welk webshops of merchants genoemd. Dit zijn bedrijven die een product of dienst verkopen en gebruik willen maken van het bereik van de affiliates.

De adverteerder betaald de commissie aan de affiliate in ruil voor een betalende klant. 

Netwerk

Een affiliate netwerk zorgt voor de meting van de transacties, uitbetaling van de affiliates, facturatie aan de adverteerder, een interface met statistieken voor zowel de publisher als de adverteerder en (in sommige gevallen) optimalisatie van het programma.

Een netwerk vraagt een marge per transactie. Lees hier meer over het verdienmodel van een affiliate netwerk.

Hoe werkt affiliate marketing?

Hoe kan het dat een netwerk weet welke affiliate verantwoordelijk is voor de transactie? De meting van de orders is de taak een affiliate netwerk. De onderstaande zaken zijn hierin belangrijk om eerst uit te leggen. 

affiliate marketing betekenis

Wat is een affiliate link?

Een affiliate heeft een banner op haar website staan. Deze banner + link is uit de interface van een affiliate netwerk gehaald. Hierdoor zit er een redirect in deze link.

Het is dus geen gewone link maar een link waarin de naam van het netwerk staat of een afkorting van het netwerk. 

affiliate pixel

Wat gebeurt er als je op een affiliate link klikt?

Dit is de flow van een affiliate transactie

1 – Klik van een bezoeker

Een bezoeker klikt op een banner of tekstlink (waar achter een affiliate link zit)

Doorsturen

De bezoeker die heeft geklikt wordt doorgestuurd naar de adverteerder. 

3 – Redirect

Echter voordat hij of zij land op de pagina van de adverteerder wordt er razendsnel een bezoek afgelegd bij het netwerk (dit is een redirect).

4 – Netwerk slaat informatie op

Het netwerk kan door deze redirect informatie opslaan van de bezoeker (moment van de klik / instellingen browser / scherm grote / deel ip adres / affiliate site waar de klik vandaan komt / via welk promotiemateriaal is er geklikt / welk affiliate programma / merchant).

5 – Cookie wordt geplaatst

Op het moment van klikken wordt er een cookiegeplaatst op de computer van de bezoeker. Dit is een stukje code met de volgende informatie: Datum / Tijd van de klik / Adverteerder ID / Affiliate ID.

In andere woorden op de computer van de bezoeker (de mogelijke klant) kan er worden gezien op welke affiliate link er is geklikt van welke adverteerder en van welke affiliate.

6 – Bezoeker plaatst een order

Nu besluit de doorgestuurde bezoeker een aankoop te doen. Hij heeft dus geklikt, is doorgestuurd en gaat een bestelling plaatsen.  

Op het moment dat deze bezoeker op de bedankpagina komt van de adverteerder wordt er een pixel afgevuurd van het affiliate netwerk. 

In andere woorden: Er staat een code van het netwerk op de bedankpagina deze wordt aangeroepen.

7 – Wat doet deze code?

Deze pixel gaat opzoek naar een match. Hij kijkt dus in het systeem van het affiliate netwerk: Hier staat informatie opgeslagen van alle kliks.

Match deze informatie met de data die opgeslagen is op de computer van de doorgestuurde bezoeker.

8 – Registratie transactie

Als er een match is wordt er een transactie geregistreerd in het systeem van het affiliate netwerk. Deze transactie is direct zichtbaar voor de adverteerder en de affiliate.

Vervolgens heeft de adverteerder nog de mogelijkheid om deze order te keuren. Lees ook het artikel reden van afkeur affiliate transacties

En ik ben ook erg benieuwd naar jouw mening over het zoeken en vinden van nieuwe affiliates. 

Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.