Start van Affiliate Marketing in Nederland (OMG – Netdirect – Interview Edwin Basten)

OMG – Online Marketing Group – was met haar bedrijf Netdirect een van de eerste affiliate netwerken van Nederland. Lees in dit interview met Edwin Basten de oprichter en eigenaar van OMG meer over de Start van Affiliate Marketing in Nederland.

start van affiliate marketing

– Kan je wat meer over jezelf vertellen. Wie ben je en wat is OMG voor een bedrijf?

In 1997 ben ik gestart als (zoals dat toen nog heette) internetondernemer. Het eerste bedrijf was Le Chateau, de eerste Nederlandse online wijnwinkel. Hier hebben toen veel bekendheid mee op gebouwd en een netwerk binnen de online wereld. In 2001 hebben we Le Chateau verkocht aan het franse Chateauonline.

Het tweede bedrijf was Netdirect dat in 1998 gestart is. Netdirect was eigenlijk het eerste affiliate netwerk in Nederland, ook al noemden we dat toen niet zo.

Netdirect gebruikte het publisher netwerk in eerste instantie voornamelijk voor leadgeneratie. Netdirect vormt nog altijd het kloppend hart van OMG (Online Marketing Group), maar in de loop van jaren hebben we ons meer als specialist ontwikkeld op verschillende online marketing gebieden. We zijn nu een online marketing bureau met specialisaties in affiliate marketing, e-mail marketing en marketing automation.

Naast het affiliate netwerk exploiteren ook ons eigen platform Bladen.nl.

– Hoe ben je op het idee gekomen om met OMG te starten?

De basis van OMG was Netdirect dat in 1998 gestart is. Wij noemden onze dienst “no cure, no pay” advertising, of perfomance based advertising. Afrekenen per lead of conversie.

Rond 2003 werd dat Affiliate Marketing genoemd waarbij steeds meer op sales werd afgerekend. We zijn ons toen met name gaan specialiseren in de uitgevers markt voor het werven van (proef) abonnees voor kranten en tijdschriften.

Rond 2006 werd duidelijk dat de positie als alleen Affiliate Netwerk te smal was voor toekomst, en dat we een breder pakket van diensten wilden bieden op het gebied van online kennis en technologie. Zo werd Netdirect onderdeel van Online Marketing Group met verschillende specialisaties.

3 – Klopt het dat OMG Netdirect het eerste Nederlandse Affiliate Netwerk is?

Er was nog een vergelijkbaar bedrijf, Result Online, die hadden een netwerk voor het leveren van traffic opgezet. Maar een van de eersten zeker.

4 – Kan je iets meer vertellen over hoe affiliate marketing eruit zag in 1998? en hoe jij er mee in aanraking bent gekomen?

Het was in de begindagen van Online Marketing. Ik had een afspraak met Frank Croes, hoofd abonnementen werving van wat toen nog PCM Uitgevers heette, uitgever van onder andere de Volkskrant, Het AD, NRC en het Parool. We waren aan het filosoferen over wat internet zou gaan betekenen voor de uitgeverbranche.

Ik deed toen de suggestie om proefabonnees te werven online (dat gebeurde toen voornamelijk via Direct Marketing en straatverkoop). Frank zei “we hebben al een button op de site”, waarop ik zei “je moet niet alleen een button op je eigen site zetten, maar ook op andere websites”. En zo was de online proefabonnee voor kranten en tijdschriften werving geboren.

De eerste campagne was het NRC drie weken voor 10 gulden. We hadden toen een banner ontwikkeld in de vorm van een opgevouwen krant met een wikkel. Ik geloof dat die banner jaren later nog op het Nederlandse internet te vinden was. Dat was het begin van ons publisher netwerk.

5 – Hoe onderscheidt OMG zich van andere affiliate netwerken?

We zijn met name gespecialiseerd in leadwerving voor abonnementen, en het converteren van deze leads naar abonnees. We werken voor alle uitgeverijen in Nederland, en willen deze expertise uitbreiden naar andere abonnementsvormen.

Daarnaast is compliancy voor ons heel belangrijk. Wij werken vooral met zogenaamd “e-mailpublishers”. Helaas zien we daar nog altijd grote adverteerders die met netwerken en publishers werken die gebruik maken van bestanden zonder opt-in, of zich niet aan geldende regelgeving voor e-mail marketing houden.

6 –  Welke Trends & Ontwikkelingen zie je momenteel in de Markt waar jullie als Affiliate Netwerk op in spelen?

We zien al geruime tijd dat het grootste volume aan leads wordt geleverd door superaffiliates. Ik denk dat die trend zal doorzetten. Platformen die binnen een bepaalde aandachtsgebied content produceren, en hiermee traffic genereren om leads en klanten te werven.

Affiliate netwerken zullen meer toegevoegde waarde moeten leveren dan alleen software. Goede samenwerking met superaffiliates is bepalend voor het succes van een netwerk.

– Wil je nog iets anders delen?

Affiliate marketing leent zich zeer goed voor leadwerving en opvolging per e-mail. In de praktijk zie je dat dit kanaal nog te weinig ingezet wordt hiervoor.

Ik denk dat de kennis vaak ontbreekt bij adverteerders. Ze willen daarom graag afrekenen op nieuwe klanten, maar laten daardoor kansen liggen op het gebied van leadwerving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.