Cashback Affiliate OrangeBuddies (interview Gijs de Jager)

Lees in dit interview met Gijs de Jager van OrangeBuddies over Cashback en Loyalty Affiliate Marketing.

OrangeBuddies heeft 8 miljoen leden verdeeld over 13 landen.

– Kan je wat meer over jezelf vertellen. Wie ben je en wat is OrangeBuddies voor een bedrijf? 

Ik ben Gijs de Jager, CCO bij OrangeBuddies Media. Bijna 10 jaar geleden ben ik hier begonnen, ik heb de groei van het bedrijf dan ook volledig meegemaakt. OrangeBuddies Media is een dynamisch bedrijf met het hoofdkantoor in Harderwijk en een tweede kantoor in Barcelona.

Sinds de oprichting in 2009 heeft OrangeBuddies Media, aanbieder van cashback en loyalty concepten in heel Europa, een snelle groei doorgemaakt. Met meer dan 100 cashback websites in 13 landen zijn wij uitgegroeid tot één van de marktleiders op het gebied van cashback.

– Hoe zijn jullie op het idee gekomen om met OrangeBuddies te starten?

We zagen de cashback trend vanuit Amerika langzaam overwaaien naar Europa en wisten direct dat hier potentie in zat, ook in Nederland. Na een paar maanden voorbereiding lanceerden we in 2009 ons eerste cashback platform in Nederland: ShopBuddie (inmiddels internationaal omgedoopt tot ShopBuddies).

In de jaren daaropvolgend zijn we verder uitgebreid, eerst in de aangrenzende landen en later naar heel Europa, met verschillende cashback concepten. Het e-commerce aandeel neemt in alle landen nog steeds toe en dat merken we ook met onze cashback websites.

Steeds meer consumenten vinden hun weg online en wij streven ernaar om ze met ShopBuddies de hoogste cashback te geven, waardoor ze ook nog eens veel geld besparen als ze online winkelen.

– Wat is jullie verdienmodel?

De basis van het cashback verdienmodel is affiliate marketing, oftewel performance based marketing. Daarnaast zijn er aanvullende inkomsten, bijvoorbeeld door het opzetten van gerichte promotiecampagnes binnen onze eigen kanalen in samenwerking met adverteerders.

In de loop der jaren zijn onze cashback communities zo gegroeid, dat we een enorm bereik hebben. Binnen deze communities van loyale consumenten is vergaande segmentatie mogelijk, waardoor we heel gericht kunnen targeten op de doelen van adverteerders.

– Hoe hebben jullie zo’n groot ledenbestand op kunnen bouwen?

Vanaf het begin hebben we verschillende kanalen, zowel online als offline, ingezet voor het werven van leden. Hierdoor zie je vrij snel wat wel en niet werkt. Overigens kan dit per land verschillen. Wat in Nederland werkt, werkt niet per definitie ook in andere Europese landen. Belangrijk is dan ook om per land een plan op te stellen en te testen welke manieren werken.

Daarnaast hebben we ook enkele succesvolle overnames gedaan en krijgen we ook continu nieuwe aanwas door leden die vrienden en kennissen uitnodigen om ook lid te worden.  

– Jullie zijn met OrangeBuddies in 13 landen actief, hoe sturen jullie dit aan optimaliseren jullie dit?

We managen de landen vanuit 2 kantoren, in Nederland en Spanje. Vanuit Harderwijk zijn dit de Nederlandse, Belgische (Vlaamse), Duitse en UK markt en de overige landen vanuit ons kantoor in Barcelona.

Voor elk land hebben we een team met daarin verschillende disciplines, zoals sales, content, marketing en native speakers. Door goede trainingen, frequente meetings en communicatiemomenten en continue optimalisatie van onze systemen (die we in-house hebben ontwikkeld en onderhouden) is het mogelijk om ons concept in meerdere landen neer te zetten en op te schalen.

– Zijn er veel verschillen in online gedrag of e-commerce landschap tussen de verschillende landen? 

Zoals ik net al aangaf met betrekking tot het werven van leden, zijn er wel degelijk verschillen per land. Zo ook in het online gedrag van consumenten, dat zie je bijvoorbeeld terug in de (verschillen in) goedlopende webshops per land en de kortingsacties waarin men interesse heeft.

Daarom is het een must om te werken met native speakers, afkomstig uit het betreffende land. Zij kennen de cultuur, weten de behoeften van de consumenten en wat er verder speelt.

– Hebben jullie last van de concurrenten in Nederland / Buitenland?

Wij varen onze eigen koers en ik ben van mening dat concurrentie je enkel scherp houdt. Ook spreken wij met enige regelmaat over ontwikkelingen in de markt.

In veel landen is cashback nog redelijk onbekend en doordat meerdere spelers op de markt actief zijn, neemt de bekendheid van cashback alleen maar toe. Dat zien wij als iets positiefs.

– Waarom is het voor adverteerders/webshop eigenaren interessant om met jullie samen te werken?

Adverteerders zijn op zoek naar bereik, en nog specifieker naar consumenten die online shoppen. De cashback websites van OrangeBuddies Media hebben in de afgelopen jaren een enorm bereik opgebouwd. Dit zijn loyale leden die frequent online winkelen en terugkomen voor herhaalaankopen.

Voor adverteerders en webshops die in meerdere landen actief zijn, kunnen we bovendien een promotie opzetten in meerdere landen waardoor ze niet verschillende kanalen hoeven in te zetten. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van de segmentatiemogelijkheden die onze systemen bieden om zo de juiste doelgroep te targeten.

– Hoe zie jij de toekomst van cashback binnen affiliate marketing?

Positief. Cashback zal de komende jaren alleen maar verder groeien. Kijk je naar US en UK, de voorlopers op dit gebied, dan is cashback binnen affiliate marketing verreweg het grootste kanaal om sales te genereren. Dit gaat in Europa ook zeker gebeuren en daar leveren wij ons aandeel in.


10 – Wat vind jij belangrijk binnen een samenwerking met een webshop/merchant?

Wij staan open om met elke webshop samen te werken, uiteraard moeten de commissies in lijn zijn met vergelijkbare adverteerders. Het is voor ons wel belangrijk dat het beschikbare promotiemateriaal regelmatig wordt ververst. We zien namelijk dat actiematige promoties het beste werken.

Met onze top 100 adverteerders hebben wij vaak rechtstreeks contact om samenwerkingen in detail te bespreken, dit schakelt erg fijn voor zowel de adverteerder als ons sales team, hierin is communicatie de key.

11– Heb je een voorkeur voor een affiliate netwerk?

Wij hebben geen voorkeursnetwerk en werken met de meeste affiliate netwerken samen. Een spreiding van affiliate netwerken is een bewuste keuze om niet afhankelijk te zijn van 1 netwerk.

Elk netwerk heeft zo z’n sterke en minder sterke punten. Om het maximale resultaat te behalen voor adverteerders, is de samenwerking tussen affiliate netwerk en publisher van groot belang.

Je bent tenslotte samen verantwoordelijk voor het succes.


12– Maak jij gebruik van affiliate programma’s waarin conversie attributie wordt toegepast?

Via TradeTracker draaien wij een flink aantal programma’s waar het attributiemodel wordt toegepast. Bij de introductie van dit model waren wij benieuwd naar de impact hiervan, maar uiteindelijk is dit voor ons erg meegevallen.

Het percentage attributiesales valt bij ons enorm mee. Doordat onze leden trouw en loyaal zijn, shoppen ze enkel via onze platformen online

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.