Interview MediaMarkt – Laurens Pons – Partnership Manager

Lees in dit interview met Laurens Pons (Partnership Manager) over de affiliate marketing van de MediaMarkt.

1 – Kan je kort wat over jezelf vertellen? Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Laurens Pons, 31 jaar en ik kom uit Rotterdam.

Ik ben Partnership manager voor MediaMarkt Nederland. Ik beheer het affiliate netwerk, ik ben verantwoordelijk voor het feedmanagement zodat alle vergelijkers de juiste info doorkrijgen. Daarnaast verzin en zet ik branded content campagnes, influencer campagnes en omnichannel events op.

Ik heb het vak geleerde bij de Online company (Candid Group) voornamelijk van Thijs Wolters 😉

2 – Media Markt heeft een Affiliate Programma, met wat voor een soort Affiliates/Partners werken jullie samen?

Wij werken niet meer samen met kortingscode sites. We hebben de afgelopen periode veel affiliates onder de loep genomen en bekeken of deze partijen incrementele waarde leveren.

Uit deze analyse kwam dat de kortingscode sites onvoldoende waarde toevoegen binnen de klantreis. Er is toen besloten om vrijwel alle kortingscode partijen uit ons netwerk te halen en geen nieuwe meer binnen te laten.

De (affiliate) partners waar we nu mee samenwerken zijn:

 • Closed User Groups
 • Prijsvergelijkers
 • Cashback Sites
 • Review Platformen
 • Where to Buy partijen
 • Deal website (Black Friday deals etc)
 • Dagdeals
 • Content Partijen

Met content partijen zetten wij leveranciers campagnes op. Denk aan een nieuwe release van een Iphone. We starten dan met Iphoned of Iculture een branded content campagne op waarbij zij een advertorial schrijven. Daarnaast wordt er extra promotie gedaan via de sociale kanalen, push berichten een mail naar de emailbase etc.

Zo hebben we bij veel grote tech platformen en autoriteiten een pakket wat wij afnemen voor grote releases (vaak buiten display om, dit doen wij voornamelijk zelf via DSP’s programmatic).

3 – Hoe belangrijk is Affiliate Marketing voor de Media Markt?

Het vertegenwoordigt een redelijk gedeelte van de online paid omzet (helaas mag ik exacte cijfers niet geven). Grote pieken zijn te zien in performance gedreven periodes/campagnes denk aan Black Friday en campagnes als de BTW dagen.

Dit wekt natuurlijk de vraag: De kortingen zijn al zo hoog moeten we dan nog wel zoveel budget uitgeven aan affiliate marketing? De marges zijn tijdens actieperiodes minimaal, deze worden verder gedrukt door het betalen van een commissie. Veel van deze producten verkopen ook zonder een hoge paid inzet.

4 – Waar is MediaMarkt naar op zoek binnen een Samenwerking met een Affiliate?

Wij zoeken naar partijen die voor ons een doelgroep kunnen bereiken die wij zelf niet zo makkelijk bereiken. Bij voorkeur met goede content en advies over product groepen die wij in ons assortiment hebben staan.

De kracht van deze partijen is dat zij vaak een autoriteit zijn op het gebied van bepaalde productgroepen bij veel consumenten. Wij kunnen gebruik maken van hun geloofwaardigheid en zowel MediaMarkt als het product meer credibility geven.

Ook het principe van Closed User groups is interessant zoals de CJP pas voor de jongeren en het ING Spaarpunten Programma. Achter een gesloten platform kan je veel opener kortingen communiceren en hoef je niet bang te zijn dat deze binnen 5 min op Pepper staan.

Ook zijn we steeds meer opzoek naar partnerships met andere grote bedrijven waarbij wij een spil over effect kunnen realiseren. Een voorbeeld hiervan zijn de bouwmarkten waar mensen heen gaan als ze gaan verhuizen of verbouwen. Er is dan ook in veel gevallen nieuwe elektronica nodig (wasmachine, televisie, koelkast etc). Hier liggen kansen.

5 – MediaMarkt werkt samen met TradeDoubler, wat is de reden dat jullie voor dit Netwerk hebben gekozen?

Betrouwbaar netwerk, goede prijs/kwaliteit deal, betrokken accountmanagers, denken in oplossingen.

6 – Hoe kijken jullie naar de discussie rondom het last click model en Conversie Attributie?

Is een goede discussie en voornamelijk voor een retailer een belangrijk issue. Doordat de marges erg laag zijn en je het meeste uit elke euro moet halen. Dit kan je alleen kan doen met incrementele inzetten.

Ik ben voorstander van een attributie model dat niet volledig gericht is op de last-click. Echter denk ik dat het niet zoveel zin heeft om dit alleen te doen binnen het affiliate kanaal. Dit moet je over je gehele kanalen mix om vervolgens vanuit daar de details in te gaan.

Momenteel zijn wij druk bezig binnen de MediaMarkt om hier een mooi model voor op te zetten. Je begrijpt, dit gaat niet over één nacht ijs dus hierin zullen we de komende periode elke keer een stapje verder mee komen.

7 – Waarom moet een Affiliate kiezen voor MediaMarkt (en bv niet voor een van de concurrenten BCC of Coolblue)?

Genoeg redenen:

 • Veel campagnes door het hele jaar heen, dus altijd wel wat om te promoten
 • Erg bekende naam, voornamelijk als het om deals gaat. Hier zijn toch veel bezoekers van affiliate sites naar opzoek: zoals de leden van cashback sites, mensen die op prijsvergelijkers of dagdeals naar aanbiedingen zoeken.
 • Snelle keuringen van je orders: binnen 14 dagen.
 • Mooie USP’s: Online bestellen binnen 2 uur af te halen in de winkel, 100 dagen bedenktijd, gratis bezorgd vanaf €50,-

Interesse om de MediaMarkt producten te Promoten-> Meld je aan voor het Partnerprogramma.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.