Odyssey Partnerships Affiliate Netwerk (interview Jelle Oskam)

Lees in dit interview met Jelle Oskam van Odyssey Partnerships over dit nieuwe affiliate netwerk gericht op incrementality. Dit netwerk bepaalt op basis van alle touchpoints in de klantreis de toegevoegde waarde van een publisher.

Deel jouw mening. Laat een reactie achter onderaan dit blog.

1 – Kan je iets over jezelf vertellen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Jelle Oskam, co-founder en CEO van Odyssey Attribution en Odyssey Partnerships. Na het oprichten van een online marketing agency (Nubis) en mijn werk als Interim Global & US affiliate manager bij adidas had ik het gevoel dat het tijd was voor verandering in de marketing en affiliate wereld. Daarom ben ik Odyssey gestart. 

Odyssey

2 – Wat zijn jullie ervaringen inzichten nu jullie zelf een Affiliate Netwerk zijn gestart?

We zijn natuurlijk al een aantal jaar actief in affiliate marketing, ook vanuit onze agency, maar het is ons duidelijk geworden dat de affiliate industrie vrij stug is. Het lijkt erop alsof iedereen zich erbij heeft neergelegd dat last-click attributie nu eenmaal de standaard is.

Ik wil daarom lezers van Affiliate Academy ook oproepen om altijd scherp te blijven kijken naar wat we aan het doen zijn. Affiliate marketing wordt vaak gezien als het minst interessante performance kanaal. Het is aan iedereen die in affiliate werkt om te bewijzen dat affiliate marketing van grote waarde kan zijn. Met Odyssey zijn we aan dit proces begonnen en we doen het graag samen met zo veel mogelijk adverteerders en publishers

3 – Hoe berekenen jullie de toegevoegde waarde van een publisher?

Bij Odyssey zijn we ervan overtuigd dat alle klikken in een customer journey waarde toevoegen en bijdragen aan de uiteindelijke sale. Om de daadwerkelijke waarde van iedere afzonderlijke klik te bepalen, zijn een aantal dingen van belang: 

  • Alle klikken (touchpoints) in ogenschouw nemen. Binnen Odyssey meten we daarom  de performance van een publisher in de volledige customer journey. We kijken dus ook naar de samenwerking met kanalen als paid search, social, etc. 
  • Je moet de performance kunnen berekenen op basis van KPIs die altijd beschikbaar zijn en te begrijpen zijn. Daarvoor hebben we de incrementality index ontwikkeld, een transparante rekenformule.

Vervolgens kan de adverteerder kiezen uit meerdere attributiemodellen; de meeste adverteerders kiezen voor first click linear. Dat houdt in dat de eerste klik de meeste waarde toegekend krijgt, afbouwend naar de laatste klik met de minste waarde. Het aandeel van iedere klink wordt daarbij in waarde uitgedrukt, deze hoeveelheid waarde noemen we Incrementality. 

4 – Door middel van welke technologie worden affiliate orders gemeten binnen Odyssey?

Odyssey gebruikt de ruwe data die reeds getracked wordt door Google Analytics, zowel de gratis als de betaalde versie (GA 360). Het is een bewuste keuze geweest om Google’s tracking te gebruiken, het is de beste tracking binnen de markt en het scheelt tijd en geld omdat veruit de meeste bedrijven al met Analytics werken.

Zowel actuele als historische data kunnen direct ingeladen worden zodat de gebruiker direct bruikbare inzichten krijgt. Waarom de inzichten die Odyssey biedt verschillen van wat je binnen Analytics te zien krijgt, zit in het verschil van interpretatie en verwerking van deze ruwe data. Odyssey heeft als onafhankelijke partij geen belang bij het kleuren van data.

5 – Wat voor een soort publishers scoren goed binnen jullie attributiemodel?

Binnen affiliate marketing leeft, ten onrechte, het sentiment dat bepaalde type publishers per definitie beter of slechter presteren wanneer attributie wordt toegepast. Een cruciaal aspect hierin is de keuze voor het attributiemodel, oftewel, hoe waardeert de adverteerder de customer journey? Binnen bepaalde attributiemodellen zie je wel weer veel voorkomende verschillen tussen publisher typen (let wel, er zijn altijd uitzonderingen). 

  • Bij het last click linear attributiemodel komen publishers aan het eind van de customer journey er vaak goed uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cashback en kortingscode publishers, die klanten vaak het laatste zetje tot aankoop geven. 
  • Bij het first click linear attributiemodel zijn het juist weer de publishers aan het begin van de customer journey die er goed uitkomen. Hierbij kan je denken aan bloggers, vergelijkers en andere koop-initiërende affiliates. 

6 – Wat voor een soort adverteerders passen bij Odyssey? 

We zien dat de meeste van onze klanten e-commerce doen; bij lead generation zijn de customer journeys te kort. Daarbij zitten veel klanten in de retail van sport en fashion. Echter, het is niet zo dat attributie voor de ene adverteerder per definitie interessanter is dan voor de andere. Over het algemeen is het zo, dat wanneer er customer journeys zijn die langer dan 1 klik zijn, attributie relevant is. 

7 – Welke tip zou jij een startende affiliate willen geven?  

Het helpt altijd om je te verplaatsen in de adverteerder waarvoor je werkt. Denk na over het type product dat ze verkopen en het soort klant dat ze bedienen. Op termijn word je veruit het meeste beloond voor kwalitatieve sales. Laat je niet verleiden tot enkel quick wins maar ga een langetermijn relatie aan met je adverteerder. Daar worden jullie allebei, en ook gelijk de hele affiliate-markt veel beter van!

8 – Zijn er nog andere zaken die je zou willen delen?

Hoewel het corny klinkt, moeten we het echt samen doen! Als wij als affiliates, publishers, tools, agencies en netwerken samenwerken en streven naar duurzame partnerships op basis van transparantie, kunnen we de volle potentie van affiliate marketing benutten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.