Conversie attributie en affiliate marketing

Conversie Attributie en Affiliate Marketing. In dit artikel wordt uitgelegd wat conversie attributie is.  Waarom zou je conversie attributie toepassen?

Hoe kan je conversie attributie toepassen binnen affiliate marketing? En hoe zinvol het is om attributie binnen affiliate marketing in te zetten?

Inhoudsopgave
Wat is conversie attributie?
Wat zijn redenen om conversie attributie toe te passen?
Hoe pas je conversie attributie toe?
Discussie afrekenmodel affiliate marketing
Veel gratis verkeer uit affiliate marketing
Hoe pas je conversie attributie toe binnen affiliate marketing?

online marketingen kanalen google

Wat is conversie attributie?

Als je een  dienst of product verkoopt kan je veel leren van de klantreis (customer journey). In andere woorden: Welke stappen zijn er door de klant genomen om uiteindelijk over te gaan tot een aankoop? Op welke manier is een klant voor het eerst in contact gekomen met jouw bedrijf?

Welke stappen zijn hierna genomen? En via welk kanaal is er uiteindelijk besloten om tot een aankoop over te gaan?

Door te begrijpen hoe het oriëntatieproces eruit ziet en welke kanalen hierin belangrijk zijn kan hier op geoptimaliseerd worden. Hieronder is een voorbeeld te zien van alle online klantcontacten tot aan de aankoop.

Voorbeeld conversie attributie

Google Organisch -> Prijsvergelijker -> Retargeting -> E-mail Nieuwsbrief -> Google Adwords -> Aankoop
De conclusie uit bovenstaande voorbeeld is dat niet Google Adwords (de laatste klik) verantwoordelijk is voor de gehele transactie. Een samenspel van meerdere online kanalen heeft er voor gezorgd dat deze klant iets heeft gekocht.

Er wordt op een bredere manier gekeken naar hoe een conversie tot stand is gekomen.

Als je conversie attributie toepast dan geef je elke contactmoment een waarde:

Eerste klik-> Google Organisch ->  30%
Tweede klik-> Prijsvergelijker -> 15%
Derde klik -> Retargeting -> 10%
Vierde klik: -> E-mail Nieuwsbrief -> 15%
Laatste klik -> Google Adwords -> 30%

In bovenstaande voorbeeld zie je een mogelijke verdeling per contactmoment. Hierin wordt de waarde van het eerste en laatste contact als belangrijker. Op deze manier kan het marketingbudget op de meest efficiënte manier worden verdeeld over de verschillenden kanalen.

Wat zijn redenen om conversie attributie toe te passen?

Het  doel van het inzetten van conversie attributie is om te kunnen optimaliseren op elke contactmoment met de klant. Dit inzicht geeft kansen om op de juiste plek aanwezig te zijn tijdens het oriëntatieproces tot aan de aankoop. Het uiteindelijk doel is om met de vooraf bepaalde marketingkosten (cpa) zoveel mogelijk kwalitatieve orders of leads te realiseren.

Hoe pas je conversie attributie toe?

Elke marketingkanaal heeft een andere afrekenmodel. Adwords betaal je vooruit per klik. Affiliate betaal je achteraf per sale of lead. Retargetting wordt op basis van impressies betaald.

De waarde van een verzonden email uit het eigen nieuwsbrief bestand is moeilijk te bepalen.

Daarnaast weet je niet van te voren of er uit de ingezette kanalen een transactie komt. Je kan conversie attributie dus alleen achteraf inzetten.

Het is gebruikelijk om 1 x in de 3 maanden een data dump vanuit analytics te doen. Je kan dan met terugwerkende kracht zeggen welke combinaties het best hebben gewerkt.

Vervolgens kan het beleid en de marketingbudgetten per kanaal voor de komende 3 maanden worden bepaald. Wees je er wel bewust van dat je veel data nodig hebt om conclusies te kunnen trekken.

Discussie afrekenmodel affiliate marketing

Binnen affiliate marketing te marketing is er al jaren discussie over het afrekenmodel. Affiliate marketing werkt op basis van last cookie counts. Dit betekent dat de affilaite die verantwoordelijk is voor de laatste klik de affiliate commissie ontvangt.

Dit afrekenmodel werkt in de hand dat de affiliates zich richten op klanten die op het punt staan om een aankoop te doen. Je ziet dit terug bij de succesvolle affiliates. Dit zijn cashbacksites, kortingscode sites en reviewsites. De toegevoegde waarde van een affiliate wordt soms in twijfel getrokken.

Dit zal per individueel geval onderzocht moeten worden. Echter wordt in deze discussie vaak een belangrijk onderdeel vergeten:

Je betaalt binnen affiliate marketing op basis van performance. De affiliate ontvangt alleen een commissie als er een sale of lead wordt gerealiseerd.

Veel gratis verkeer uit affiliate marketing

Er wordt heel erg veel kwalitatief affilaite verkeer doorgestuurd waar niet voor betaald wordt door een adverteerder. Dit is allemaal exposure en bereik waar je binnen adwords, retargeting en advertenties op de social netwerken wel voor betaald. Een affiliate loopt meer risico dan een facebook, google of linkedin waarbij vooraf betaald.

Als het risico verplaatst wordt zal dit ook terug moeten komen in de commissie die betaald wordt aan de affiliate.

Hoe pas je conversie attributie toe binnen affiliate marketing?

Verschillende affiliate netwerken hebben technieken voor conversie attributie. Je kan de commissie verdelen over de verschillende affiliates die hebben bijgedragen. Binnen de interface van het netwerk zie je de flow van kliks van de verschillende partners die bij hebben gedragen aan de sale. Vervolgens kan de commissie worden verdeeld over de verschillende affiliates.

bezoekers affiliate marketing

Voordelen conversie attributie affiliate marketing

Je kan affiliates belonen die zich richten op de oriënterend klant. Hierdoor kan je salesfunnel beter sturen en het aantal transacties verhogen. Daarnaast kan je je affiliate base laten groeien wat weer leidt tot een groter bereik en meer sales.

Websites die voorheen geen geld konden verdienen met affiliate marketing omdat de sale altijd aan de affiliate met de laatste klik ging. Hebben nu wel kansen om geld te verdienen.

Nadelen conversie attributie affiliate marketing

1 Je kan alleen maar attribueren op de affiliates die actief zijn binnen 1 affiliate netwerk. Werk je samen met meerdere affiliate netwerken dan is het zinloos om conversie attributie voor affiliate marketing in te zetten.

2 Conversie attributie alleen voor het affiliate kanaal geeft maar een klein inzicht in de reis van de klant. De andere kanalen zoals adwords , social, sea en organisch worden niet meegenomen.

En ik ben ook erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp, laat het weten door een reactie achter te laten

1 gedachte over “Conversie attributie en affiliate marketing”

  1. Wat zijn jouw ervaringen met conversie attributie en affiliate marketing? Ik ben benieuwd, laat het weten door hieronder een bericht achter te laten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.