Wie zijn de grootste Affiliates van Nederland? [2021]

Inleiding

In dit blog heb ik een poging gedaan om antwoord te geven op de vraag welke affiliates het grootst van Nederland zijn. Ik heb gebruik gemaakt van verschillende tools om het aantal bezoekers in te schatten (mocht er iets niet kloppen laat het weten door een reactie achter te laten onderaan dit blog).

Inhoud

1Grootste Kortingscode Sites
2 Grootste Directory Sites
3 Grootste Vergelijkers
4Grootste Gratis Sites
5 Grootste Cashback Sites
6 Grootste Review / Beoordeling Affiliate
7 Grootste Telecom Affiliates
8 Grootste Reis Affiliates
9 Grootste Zorgverzekering Affiliates
10 Grootste Seizoensgerelateerde Affiliates
11 Grootste Energie Affiliate
12 Grootste Fashion Affiliate
13 Reacties


Bijna elke e-tailer heeft een affiliate programma. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten affiliates. Om een zo volledig mogelijk overzicht te maken van heb ik een lijst gemaakt per branche. Maar ook een lijst per affiliate categorie. Er zijn affiliates actief die zich niet richten op 1 branche, voorbeelden hiervan zijn vergelijkers, cashback partijen, kortingscode sites, directory sites etc.

Er zijn ook partijen die zich wel richten op 1 branche en hierin het groot zijn.

Het is een inschatting en een moment opname. Als jij een partij kent die er ook tussen hoor te staan. Of mocht er informatie in staan die niet klopt. Laat het weten door onderaan dit blog in de reactie aan te geven.

Nou daar gaat die dan 🙂


1 – Grootste Kortingscode Sites

Kortingcode sites blijven groot in affiliate land. Er blijft discussie over de toegevoegde waarde van deze partijen. Het feit blijft dat de Nederlandse consument behoefte heeft aan een plek waar alle kortingen en kortingscodes te vinden zijn. En daar spelen deze affiliates slim op in.

Hieronder een overzicht van de grootste kortingscode sites van dit moment:

Kortingscode.nl

1 Kortingscode.nl opgestart door Imbull oprichters Jochem Vroom en Jelle van der Bij. In 2017 verkocht aan Rocket Internet. Op moment van schrijven onderdeel van Global Saving Group Amsterdam.

Geschatte bezoekers per maand:

kortingscode.nl: 500k (link)

Acties.nl

2 Acties.nl -is de laatste jaren hard gegroeid is. Franke Media is het bedrijf achter acties.nl en is opgericht door Vince Franke. Ze hebben de afgelopen een jaar een groot gedeelte van het verkeer van de Global Saving Group weten af te snoepen.

Opvallend is dat de groei van acties.nl in 2017 echt van de grond is gekomen. Dit was precies het moment dat kortingscode.nl verkocht werd aan Rocket Internet. Het lijkt erop dat acties.nl veel organische posities heeft overgenomen van Rocket Internet in de periode van de verkoop.

Geschatte bezoekers per maand: 1 miljoen (link)

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


2 – Grootste Directory Sites

Directory sites of startpagina’s zijn websites die mensen instellen in hun internetbrowser als website die ze als eerst willen zien. Er zijn 2 affiliates die deze markt domineren.

De grote kracht van directory sites is dat ze niet afhankelijk zijn van de google resultaten om aan bezoekers te komen. Er zijn weinig succesvolle affiliates die niet afhankelijk zijn van google.

Daarnaast hebben ze veel terugkerend bezoek. Hierdoor is het mogelijk om als adverteerder meerdere malen in contact te komen met dezelfde gebruiker. Dit verhoogt de kans op een conversie.

Sanoma Search / Startpagina.nl

Startpagina.nl (Sanoma Search) wordt nog steeds door veel mensen gebruikt in Nederland. Voornamelijk een wat oudere doelgroep gebruikt startpagina.nl om verder te navigeren naar de websites naar keuze.

Binnen startpagina zit een zoekfunctie. Je krijgt dan niet de google resultaten te zien maar de resultaten die Sanoma heeft uitgekozen. Onder deze resultaten zitten affiliate links. Deze zoekfunctie zit niet alleen op http://www.startpagina.nl maar ook op de vele dochterpagina’s. Dus het bereik hiervan is erg groot.

Geschatte bezoekers per maand: 14 miljoen (link)

Symbaloo.com

Symabloo is de meer hippe en geavanceerde versie van startpagina. In tegenstelling tot Startpagina is Symbaloo internationaal erg groot.

Je kan eenvoudig tegels vullen met de websites die jij het meest gebruikt. Daarnaast staan enkele tegels vast. Deze posities kan je kopen als adverteerder.

Geschatte bezoekers per maand in
:

Wereldwijd: 9 miljoen (link)

Lees hier meer over het succes van symbaloo

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


3 – Grootste Vergelijker

Er zijn veel product vergelijkers actief in Nederland. Deze partijen werken met productfeeds. Ze laden alle productinformatie van veel verschillende adverteerders in op hun site. Vervolgens maken ze een vergelijking en tonen deze op hun site.

De bezoeker kan op eenvoudig wijze het gewenste product vinden en wordt doorgestuurd naar de juiste pagina op de webshop van de adverteerder.

In de vergelijk markt worden veel verschillende afrekenmodellen gebruikt:

Afrekenmodellen Vergelijkers
:

1 CPC – Vergoedig per doorgestuurde klik
2 – Whitelabel functie – De bestelling wordt afgerond binnen de vergelijker. De vergelijker incasseert het geld en maakt dit 1 x in de maand (na aftrek van de marge) over aan de adverteerder. Dit model wordt gebruikt door Beslist.nl
3 – CPS – De vergelijker ontvangt een commissie over de omzet als een doorgestuurde bezoeker overgaat tot koop op de website van de adverteerder.

Hieronder een voorbeeld van een vergelijker die afrekent op cps basis en 1 die werkt op cpc.

Kiesproduct.nl

Kiesproduct vergelijkt naar eigen zeggen de prijzen van +1.550 webshops 30.750.000 producten & 126.900 merken.

Geschatte bezoekers per maand: 1,2 miljoen (link)

Shopalike.nl

Shopalike is net als kiesproduct een vergelijker. Echter als je met shopalike een samenwerking op wil starten dan betaal je een vergoeding per klik. Dit maakt het wat risicovoller aangezien je niet van te voren weet wat er uit gaat komen.

Je kan een speciale feed aanleveren met best verkochte producten, producten met de hoogste marge of hoogste korting om zo meer te sturen op conversie.

Daarnaast is het verstandig om bij cpc deals een maximaal aantal kliks af te spreken voordat je live gaat. Op deze manier voorkom je te hoge kosten.

Geschatte bezoekers per maand: 385k (link)

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


4 – Grootste Gratis Sites

In Nederland wordt maandelijks meer dan 5 miljoen keer gezocht naar het zoekwoord ‘gratis’ of een combinatie van ‘gratis’ met een ander zoekwoord.

De gratis sites waren 10 a 15 jaar geleden stukken populairder. Dit komt door het groeiende besef bij consumenten dat een gratis aanvraag nooit helemaal gratis is. Na aanvraag word je gebeld of gemaild of je ontvangt een deel gratis en niet alles.

Er zijn 2 affiliates in Nederland die veel gratis verkeer naar hun site weten te trekken.

Gratis.nl

Gratis.nl staat onder beheer van Liondeals Er zijn verschillende andere domeinen actief bij Liondeals zoals korting.nl en aanbieding.nl. . Zeker een affiliate partij om deals mee te delen

Geschatte bezoekers per maand: 91k (link)

Gratiz.nl

Gestart in 1996 toen er nog weinig affiliate sites bestonden. Gratiz.nl was een lange tijd 1 van de grootste affiliate sites van Nederland.

Het leuke aan gratiz.nl is dat het uiterlijk van de site nooit is aangepast. Deze is al sinds 1996 hetzelfde. Voor veel mensen is gratiz.nl een van de eerste sites die ze hebben bezocht op het internet (haast een soort digitaal nationaal erfgoed :-))/

Geschatte bezoekers per maand: 113k

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


Grootste Cashback Sites

Cashback affiliates geven een deel van de affiliate vergoeding terug aan hun leden. Op deze manier kunnen ze punten sparen en dit uit laten betalen. Leden van een cashback affiliate krijgen op deze manier extra korting op hun online aankopen.

Het bereik van cashback affiliates zit voornamelijk in de grote e-mail bestanden. Het bezoek wordt in veel gevallen vanuit de mail doorgestuurd naar de adverteerder. Hierdoor zeggen de bezoekersaantallen van de website niet zo heel veel over het totale bereik.

Qassa

Qassa.nl is een van de grootste cashback partijen. Voorheen waren ze actief onder de naam MoneyMiljonair. Het bedrijf is opgericht door Ramon Casander. De Quote heeft zijn vermogen geschat op 15 miljoen (bron: https://www.quotenet.nl/quote-500/a136189/ramon-casander-bio/ )

Op de site wordt aangegeven dat ze miljoenen leden hebben in 8 verschillende landen.

Euroclix

EuroClix is onderdeel van het bedrijf iFlavours.nl. Op de site geven ze aan dat ze 200.000 optin adressen hebben. Ze zijn gestart in 1999 en actief in Nederland en België.

Uniek aan Euroclix is dat ze oplopende wisselkoersen hebben. Hoe meer clix je verdient, des te beter worden de inwisselkoeresen (van Clix naar Euro).

Ze hebben rond de 1 miljoen bezoekers per maand. Binnen iFlavours zijn ook nog de labels Panelclix en Needle actief.

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


5 – Grootste Review Beoordeling Affiliate

Veel mensen willen voordat ze een aankoop weten of het bedrijf wel betrouwbaar is. Ervaringen van andere klanten geven een goede indruk hiervan.

Nederlandreview.nl

Er zijn verschillende affiliates die beoordelingen verzamelen. De grootste is Nederlandreview.nl.

Geschatte bezoekers per maand: 142k (link)


6 – Grootste Telecom Affiliates

Binnen de Telecom markt zijn veel verschillende affiliates actief. Zo zijn er vergelijkers die alle mobiele abonnementen naast elkaar leggen zodat je eenvoudig de beste deal kan vinden.

Ook zijn er bloggers. Deze partijen schrijven over de laatste technieken en nieuwtjes rondom smartphones.

Maar welke telecom affiliates zijn het grootst?

iPhoned / Androidplanet.nl

De websitesiPhoned.nl / Androidplanet.nl zijn allen van BigSpark.nl. Op deze sites worden dagelijks veel artikelen geschreven over het laatste nieuws rondom smartphones en abonnementen.

Inmiddels hebben ze meer dan 36.000 kwalitatieve artikelen geschreven. Gevolg een heleboel belangrijke posities in de organische resultaten van google. Dit zie je terug in de bezoekersaantallen:

Bezoekersaantallen per maand:

iPhoned -> 430k (link)
Androidplanet -> 2 miljoen (link)

Daarnaast zijn er ook nog de labels smartphone.nl en onlysim.nl actief. De bezoekersaantallen van deze sites zijn echter nog een stuk lager dan de andere twee.

Kanttekening: Veel deals op cpc basis dus niet een 100% cps affiliate.

iCulture.nl

iCulture.nl was in het verleden actief onder de naam iPhoneclub.nl. Dit is een community van apple liefhebbers. Er worden artikelen geschreven over de laatste Apple producten en diensten.

iCulture maakte veel gebruik van het partnerprogramma van Apple. Door het promoten van nieuwe betaalde apps binnen blogs. Echter is Apple een tijd terug gestopt met het affiliate programma. Hierdoor zijn ze afhankelijker geworden van de promotie van hardware en abonnementen.

Geschatte bezoekers per maand: 800k (link)

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


8 – Grootste Reis Affiliates

De reisbranche is groot binnen affiliate marketing. Er zijn veel reisblogs, vergelijkers van lastminute deals, daarnaast zijn er veel verschillende bestemmingen. Hierdoor vond ik het erg lastig om te achterhalen welke affiliates hierin het grootst zijn.

Misschien ben jij of ken jij een grote reis affiliate? Laat het weten door onderaan dit artikel te reageren.

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


9 – Grootste Zorgverzekering Affiliate

Half november moeten alle zorgverzekeraars de nieuwe tarieven bekend hebben gemaakt. Op dat moment kan je opzoek gaan naar de beste of meest voordelige zorgverzekeraar voor het nieuwe jaar.

Affiliates spelen een belangrijke rol in deze periode. Er stappen rond de 1 miljoen mensen per jaar over van zorgverzekeraar. De affiliate commissie per overstap liggen tussen de 25 en 70 euro.

Hier liggen dus veel commerciële kansen voor affiliates.

Zorgwijzer.nl

Zorgwijzer.nl is gestart door Roy van Wensen en Bart Koenraadt. Deze vergelijker staat jaarlijks in top 3 van het zoekwoord: zorgverzekering vergelijken in google. Hiermee trekken ze veel converterende bezoekers die op het punt staan over te stappen.

Opvallende zaken aan de site: Ze hebben veel beoordelingen verzameld over de zorgverzekeraars die ze vergelijken. Daarnaast doen ze veel onderzoek naar de zorgverzekering markt.

Dit delen ze met de de grote nieuwssites. Nu.nl, Telegraaf.nl plaatsen regelmatig deze onderzoeken. Dit leidt tot kwalitatieve backlinks en veel nieuw direct verkeer.

Geschatte bezoekers per maand: 1 miljoen tijdens piek november december (link)

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter

Zorgwijzer.nl valt onder het bedrijf Humbird Hier vallen ook de websites www.creditcard.nl , www.uitvaartverzekering.nl en www.energievergelijk.nl onder.


10 – Grootste Seizoens Gerelateerde Affiliates

Sommige affiliates zijn alleen binnen een bepaalde periode in het jaar groot. Hieronder 2 goede voorbeelden hiervan.

Lootjestrekken.nl

Lootjestrekken.nl wordt inmiddels door 1 miljoen mensen in Nederland gebruikt om Sinterklaas en Kerst te vieren. Je kan eenvoudig via de website een groep aanmaken, de lootjes trekken en jouw verlanglijstje invullen.

Als je jouw verlanglijstje invult dan krijg je cadeausuggesties. Degene die jouw lootje heeft kan via de linkjes op jouw verlanglijstje rechtstreeks naar de adverteerder en het kado kopen. Voor elke klik betaalt de adverteerder lootjestrekken.nl een cpc vergoeding.

Geschatte bezoekersaantallen in nov dec: 3 miljoen

Blackfriday Nederland


BlackFriday is de laatste jaren elke jaar groter geworden. Hier hebben enkele slimme affiliates op ingespeeld. De grootste Black Friday site is op dit moment de website Black Friday Nederland

Op deze sites worden de scherpste deals verzameld van alle blackfriday sites. Om tijdens black friday zichtbaar op deze site te zijn betaal je een vast bedrag + een commissie de er uit een doorgestuurde bezoeker komt.

Geschatte bezoekers per maand: 100k

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


11 – Grootste Energie Affiliates

De energiemarkt is erg interessant voor affiliates. De voordelen zijn te vergelijken met die van de zorgverzekering markt. Elk huishouden heeft een energiecontract (lees een grote markt). Energie leveranciers hebben veel geld over voor nieuwe klanten (lees hoge affiliate commissie).

Daarnaast zijn de energietarieven en kosten nog steeds niet transparant. Hierdoor vertrouwen veel consumenten op vergelijkers als ze zoeken naar een nieuwe energieleverancier.

Er zijn veel verschillende soorten vergelijkers actief binnen de energiebranche zoals gaslicht.com, overstappen.nl, independer.nl, easyswitch en pricewise.nl. Echter wordt op deze sites het energiecontract afgesloten op de eigen site. Dit zijn geen affiliates.

Energie-Aanbiedingen.com

Energie-aaniedingen.com is onderdeel van de Vergelijkgroep. Op deze sites worden alle acties verzameld van energie leveranciers. Veel mensen zoeken naar een kado of gratis maanden energie, en kunnen hier een overzicht vinden van de meest aantrekkelijke actie.:

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


12 – Grootste Fashion Affiliate

Kleding.nl

Kleding.nl is een vergelijker. Je kan hier allerlei verschillende soorten kleren bekijken. Er zijn uitgebreide selectie mogelijkheden waardoor op je kleur, maat etc. kan zoeken binnen heel veel verschillende webshops.

Kleding.nl heeft ook verschillende vergelijkbare buitenlandse kleding vergelijkers.

Geschatte bezoekers per maand: 900k (link)

Ga naar de inhoudsopgave
Laat een reactie achter


Reageer

Laat hieronder jouw reactie achter. Wil je weer naar boven klik hier.


15 gedachten over “Wie zijn de grootste Affiliates van Nederland? [2021]”

 1. Dit is een poging om een lijst van de grootste affiliates bij elkaar te verzamelen. Mocht jij toevoegingen hebben van beter presterende affiliates laat het weten door een reactie achter te laten. Alvast bedankt voor je reactie. Mvg Thijs

 2. Fantastisch artikel Thijs.
  Zelf ben ik uit België, is dit iets wat je ook van de Belgische affiliate markt kan maken?
  Dit zijn echt mooie concrete voorbeelden die je deelt

  1. Hoi Kristof, bedankt voor je reactie. Ja dat staat wel op de planning. Ik zal je een bericht sturen als deze live staat. Groet, Thijs

 3. Roy van Wensen says:

  Hi Thijs! Wat tof dat we er tussen staan. Ik zou wel willen dat je gelijk had wat betreft dat de vergoedingen “tussen de 50 en 100 euro” liggen. Want dat is al een tijdje niet meer zo. De vergoedingen liggen eerder rond de 50 euro met een uitschieter naar 70 maar ook vergoedingen van 25 euro. Mensen moeten natuurlijk niet te gemotiveerd raken om het zelfde te gaan doen als wij 😉 succes met je blog!

  1. Hoi Roy, bedankt voor je reactie. Haha 🙂 ok goed om te weten! Jullie ook succes met alle projecten.

   1. PS ik heb de commissies aangepast in het blog

   1. Hoi Sabir, bedankt voor je toevoeging. Is dit jouw eigen website? Succes in ieder geval met jouw affiliate project. Groet, Thijs

 4. Hi Thijs,

  Handig overzicht!

  Sinds 2014 zijn wij ook hard aan de weg aan het timmeren met SuperSales: https://www.supersales.nl. We zijn met name actief binnen de fashion, dus wellicht een mooie toevoeging in Fashion Affiliates categorie? We zitten momenteel net onder het bereik van kleding.nl, maar binnenkort als het goed is erop en erover op weg naar de grootste kleding vergelijker van Nederland 😉

  1. Hoi Pim, bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat jullie hard aan de weg aan het timmeren zijn. Veel succes met het inhalen van kleding.nl 🙂 Als het is gelukt laat het zeker weten! Zijn jullie ook internationaal actief zoals kleding.nl? Groet, Thijs

   1. Hoi Thijs,

    Zeker, we zijn momenteel actief in Nederland, België en Duitsland. Nog dit jaar volgt er de expansie naar een nieuw land! Kleding.nl inhalen is overigens geen doel op zich hoor, meer een leuke bijkomstigheid 🙂 Groeten, Pim

 5. Hi Thijs,

  Leuk stuk om te lezen, een oud collega van mij is onlangs gestart met kledingwinkel.nl. Nu nog een bèta versie maar ben zeer benieuwd hoe snel hun terrein gaan winnen.

  Groeten, Steef

  1. Bedankt voor je reactie Steef. Ik ben benieuwd of kledingwinkel straks een grote speler is 🙂 Succes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.