Affiliate programma: Voorkom deze 5 fouten

Er worden jaarlijks veel affiliate programma’s gestart. Als je een account hebt bij een affiliate netwerk ontvang je campagne updates (zie foto). Hierin staan nieuwe acties, veranderingen van commissies en aankondigingen van nieuwe affiliate programma’s


Als ik de affiliate nieuwsberichten bekijk zie ik dat er dagelijks tussen de 2 en 5 campagnes in Nederland van start gaan. Er worden jaarlijks dus tussen de 500 en 1000 affiliate programma’s opgestart. 

Goed nieuws. Affiliate marketing groeit hard in Nederland!

(kan een conclusie zijn)

Echter de keerzijde is dat hetzelfde aantal jaarlijks stopt. Deze adverteerders beëindigen hun programma. Redenen om te stoppen zijn genoemd in het volgende artikel: Waarom stoppen adverteerders met affiliate marketing. 

Een belangrijkere vraag is de stap ervoor. Welke fouten worden gemaakt en hoe had dit voorkomen kunnen worden.

In dit blog een aantal fouten die adverteerders maken bij de start. Deze fouten kunnen er toe leiden dat jij als adverteerder teleurgesteld bent en besluit te stoppen met affiliate marketing. 

Affiliates automatisch goedkeuren

Als jouw programma live is dan kunnen affiliates zich aanmelden. Je kan bij het netwerk instellen dat publishers die zich aanmelden automatisch goedgekeurd worden.

Voordeel hiervan is dat je niet dagelijks de nieuwe aanmeldingen hoeft te checken en te keuren.

Daarnaast is dit voor publisher prettig aangezien zij direct kunnen starten met de promotie. Ze hoeven niet te wachten op een goedkeuring. 

Als adverteerder verlies je echter op de controle over jouw affiliate programma.

Elke partij kan zich aanmelden en promotie starten. Ook websites van lage kwaliteit.

Partners die niet passen bij jouw merk of affiliates die zich niet aan de programma voorwaarden houden. Lees ook affiliate fraude

Als je de deuren openzet zonder controle vooraf dan kan er veel fout gaan. 

Voorkom dit en controleer en keur elke aanmelding zelf. Op deze manier weet je welke partners er actief zijn binnen jouw programma. 

Een ander voordeel van zelf keuren is dat je direct contact op kan nemen met publishers met potentie. Door dit contact kan je een optimaal resultaat uit de  nieuwe relatie te halen.  Lees ook: affiliates vinden en affiliates activeren.

Geen beeld van de concurrentie

Onderzoek voordat je start de concurrentie. Antwoorden op de volgende vragen zijn van belang:

Wie zijn jouw directe concurrenten?
Hebben deze concurrenten een affiliate programma? Zo ja

Hoe zien de programma voorwaarden er uit? Bekijk de commissie / het consumentenaanbod / cookietijd / voorwaarden voor cashback, kortingscode en keyword marketing.

Probeer er achter te komen wat het afkeur percentage en de snelheid van de transactie keuring is.

Als je al deze informatie boven water hebt kan je gaan kijken op welke gebieden jouw product of dienst onderscheidend is. Op welke manier kan jij jouw affiliate programma er tussen uit laten schieten. Ga op zoek naar jouw USP’s en gebruik deze om de juiste partners te overtuigen. 

Dit is een stap die vaak overgeslagen wordt. Dit kan grote gevolgen hebben voor het uiteindelijke resultaat.

Geen affiliate recruitment

Recruitment van partners is een essentieel onderdeel van een succesvol programma.

Veel programma´s die stop worden gezet zijn niet actief beheerd. Het programma is live gezet en er is verder niet naar omgekeken door het netwerk of de adverteerder.

Door actief opzoek te gaan naar affiliates deze te benaderen en te activeren kan je een programma laten groeien. Dit is een essentieel onderdeel voor een succesvol programma. 

Starten met meer dan 2 netwerken

Affiliate netwerken zijn er vele soorten en maten. Echter de basis van de netwerken is hetzelfde. Ze zorgen voor de meting van de orders, de uitbetaling van de affiliates en promotie van jouw programma.

Het heeft geen zin om met meer dan 2 netwerken te starten. Het management van 3 of meer netwerken weegt niet op tegen de opbrengsten hiervan.

Beperkt je tot een samenwerking met maximaal 2 netwerken per land. Mocht je in meerdere landen actief zijn met jouw bedrijf dan is het te adviseren om te werken met 1 lokaal (landelijk) netwerk per land.

Affiliate programma

Onduidelijke programma
voorwaarden

In de programma voorwaarden wordt aan de affiliates laten zien wat de regels van het programma zijn. Op welke wijze mag de promotie ingezet worden? Welke affiliates mogen het programma promoten? Wat zijn de regels rondom e-mail marketing? Mogen kortingscode sites promotie doen en op welke wijze? Mogen affiliates advertenties inkopen via google, bing of marktplaats? Wat zijn redenen voor afkeur van de affiliate sales of leads?

Dit zijn allemaal onderwerpen die belangrijk zijn voor een affiliate. Op basis van de antwoorden op deze vragen wordt er een afweging gemaakt of de promotie ingezet gaat worden of niet.

Door tijdens de opstart hier goed over na te denken en de juiste beslissingen te nemen voorkom je problemen en teleurstellingen.1 gedachte over “Affiliate programma: Voorkom deze 5 fouten”

  1. Pingback:Wat is affiliate marketing? - DE REVIEWER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.