Klantbehoud via affiliate marketing

Klantbehoud via affiliate marketing. Kan affiliate marketing ingezet worden voor behoud van klanten? Wat is hier een goed voorbeeld van?

Affiliate marketing wordt door adverteerders ingezet met het doel meer sales te genereren. In de meeste gevallen is dit gericht op nieuwe  klanten.

Bij veel abonnementsvormen zoals telecom, verzekering of energiecontract zie je dat de affiliates geen vergoeding ontvangen voor retentie (een verlenging).

Targets van online marketeers zijn gericht op nieuwe klanten en niet op bestaande klanten. Klantbehoud via affiliate marketing wordt nog weinig ingezet.

Voorbeeld energiebranche

Een goed voorbeeld hiervan is de energiebranche. Er wordt gebruik maakt van verschillende consumentenacties. Vaak in de vorm van cashback – voorbeelden hiervan zijn: ontvang 200 euro cashback , gratis cadeaus: ontvang een gratis iPad bij een energiecontract, gratis stroom: ontvang 1 jaar lang gratis stroom.

Dit zijn allemaal manieren om nieuwe klanten binnen te halen. Alleen als jij al klant bent (bestaande klant) van Oxxio dan ontvang je geen gratis Ipad of een hoge cashback. De loyale klant wordt op deze manier haast gedwongen om over te stappen.

Een energieleverancier werkt met targets gericht op nieuwe klanten. Hier wordt een marketingbudget voor vrijgemaakt. De iPads en cashbacks worden betaald vanuit dit marketingbudget. Op een cashback actie, waarbij een klant 200 euro terug krijgt op een jaarcontract, wordt geen geld verdiend. Het geld komt pas binnen op het moment dat de klant na dit jaar klant blijft en meer gaat betalen.

Het marketingbudget of het iPad budget budget wordt betaald door de loyale klanten die al jaren hoge tarieven betalen.

retentie

Dit is een vreemde constructie. Er worden miljoenen uitgegeven aan marketing om zoveel mogelijk klanten binnen te halen. Vervolgens
verdwijnen veel van deze klanten na de contractperiode weer.

Daarnaast worden de zogeheten ‘slapers’ de loyale klanten niet gezien en betalen de hoofdprijs zodat er met die hoge tarieven de tarieven van de overstappers kunnen worden betaald.

Voorbeeld retentie via affiliate marketing

De laatste jaren zie je een omschakeling hierin. Een voorbeeld hiervan is het ‘blijvend loont’ product van de Nuon. Hierin krijg je als klant meer korting als je langer klant blijft. De korting loopt op tot 25% op stroom.

Dit wordt door Nuon doorvertaald naar het affiliate kanaal. Nuon geeft een commissie voor klanten die verlengen. Dit betekent dat als je als affiliate een bestaande klant weet te overtuigen klant te blijven je ook een commissie ontvangt. Op deze manier wordt voorkomen dat de affiliates continue focus hebben om  bezoekers te laten overstappen.

Lees ook:

Affiliate netwerk kiezen – hoe pak je dit aan?
Hoe werkt affiliate tracking?
Kortingcode sites – samenwerking opstarten of niet?
Affiliate fraude – waar moet je opletten?

En ik ben ook erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp, laat het weten door een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.