Hoe werkt affiliate tracking? Hoe wordt een transactie gemeten?

Hoe werkt de affiliate tracking? Hoe wordt een transactie gemeten? In dit artikel wordt uitgelegd hoe een transactie binnen de affiliatemarketing tot stand komt.

Binnen affiliatemarketing spelen de volgende 3 partijen een rol. Om uit te leggen hoe affiliate tracking werkt is het van belang om bij de basis te beginnen.

1 Affiliate -> Dit kan een schoenenblog zijn waar de laatste trends op het gebied van sneakers wordt besproken -> hippesneakers.nl. Er wordt geen product verkocht, er worden wel bezoekers doorgestuurd naar adverteerders (bijvoorbeeld naar de webshop van nike).

2 Adverteerder -> Dit is in dit voorbeeld nike. De verkoper van sneakers.

3 Affiliatenetwerk -> Nike heeft een affiliateprogramma, deze is opgestart bij een affiliatenetwerk. Dit netwerk verzocht de tracking, uitbetaling van de orders, aansluiten nieuwe affiliates en promotie van het programma. Daarnaast heeft een affiliatenetwerk een interface waarbinnen zowel de affiliate als de adverteerder de resultaten terug kan zien. Ook kan de adverteerder promotiemateriaal plaatsten in deze interface (banners, productfeed etc.). De affiliate kan binnen dit systeem het bannermateriaal opnemen en plaatsen op zijn website.

Hoe werkt het dan technisch?

Hippesneakers.nl meldt zich aan voor het affiliateprogramma van Nike via het affiliatenetwerk. Nike accepteert deze website omdat ze aansluiten bij hun doelgroep. De affiliate kan vervolgens in het affiliatesysteem het promotiemateriaal ophalen.
De affiliate besluit een bepaalde Nike schoen te gaan promoten. Hij haalt een link (code) uit de interface. Bij het Nederlandse affiliatenetwerk daisycon ziet deze affiliatelnk er als volgt uit:

http://ds1.nl/c/?wi=(nummeraffiliate)&si=(nummervannike)&li=(nummervanpromotiemateriaal)

Wat zie je in deze link?

ds1.nl -> is een domein van daisycon
wi -> is het nummer dat correspondeert met de website van het schoenenblog
si -> is het nummer van het nike affiliateprogramma
li -> is het nummer van de banner / tekstlink / productfeed die de affiliate heeft gekozen

Deze link plaatst de affiliate op zijn of haar website onder een banner.

Wat gebeurt er nu als iemand op de banner klikt?

Vervolgens wordt er geklikt op de banner waar deze link onder is geplaatst. De bezoeker van hippesneakers.nl wordt niet direct naar Nike gestuurd. Maar gaat via een redirect,  razendsnel naar het affiliatenetwerk en vervolgens naar de nike webshop. In deze halve seconde wordt er aan het netwerk doorgeven dat er een klik is geplaatst door hippesneakers.nl voor het affiliateprogramma nike.nl met een banner van de nieuwste nike sneaker. Daarnaast wordt er een affiliatecookie geplaatst op de computer van de bezoeker die op de banner heeft geklikt.

De bezoeker besluit de nike schoen te kopen. Hij rekent af en eindigt op de bedankpagina. Dit is de  pagina die je te zien krijgt als je het hele bestelproces hebt doorlopen. Op dit moment wordt de affiliatepixel geladen. Dit is een code van het netwerk die bij de opstart van het affiliateprogramma is geplaatst.

Wat gebeurt er als de affiliatepixel wordt geladen, hoe werkt de affiliate tracking?

De pixel gaat opzoek naar een match tussen de informatie die op de geplaatste cookie staat en de informatie die is opgeslagen bij het affiliatenetwerk (toen er klik is geplaatst op de banner).  Op het moment dat er een match is wordt er een transactie geregistreerd in de interface van het affiliatenetwerk. En zo is er een affiliatetransactie tot stand gekomen.

Ik hoop dat dit artikel duidelijk heeft gemaakt hoe een affiliate tracking werkt. Mocht jij toevoegingen of opmerkingen laat het weten in de reacties hieronder.

Opzoek naar ondersteuning of advies voor jouw affiliate marketingprogramma. Neem contact op met Thijs Wolters van Wolters Internet Marketing.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.