Hoe werkt Affiliate Tracking? Hoe wordt een transactie gemeten?

Hoe werkt de affiliate tracking? Hoe wordt een transactie gemeten? In dit artikel wordt uitgelegd hoe een affiliate sale tot stand komt.

Inhoudsopgave:
Welke partijen zijn er betrokken bij een affiliate transactie?
Hoe ziet een affiliate link eruit?
Hoe werkt een affiliate link?
Wat gebeurt er als je op een affiliate banner klikt?
Wat gebeurt er als de affiliate pixel wordt afgevuurd?

Welke partijen zijn er betrokken bij een affiliate transactie?

Binnen affiliate marketing spelen de volgende 3 partijen een rol. Om uit te leggen hoe affiliate tracking werkt is het van belang om te weten wat de rol is van de affiliate, het netwerk en de adverteerder.

1 Affiliate

Dit kan een schoenenblog zijn waar de laatste trends op het gebied van sneakers wordt besproken -> hippesneakers.nl.

Er wordt geen product verkocht, er worden wel bezoekers doorgestuurd naar adverteerders (bijvoorbeeld naar de webshop van nike). Bekijk hier een aantal voorbeelden van affiliates.

2 Adverteerder

Dit is in dit voorbeeld nike. De verkoper van sneakers.

3 Affiliate netwerk

Nike heeft een affiliate programma, deze is opgestart bij een affiliate netwerk. Dit netwerk verzocht de tracking, uitbetaling van de orders, aansluiten nieuwe affiliates en promotie van het programma.

Daarnaast heeft een affiliate netwerk een interface waarbinnen zowel de affiliate als de adverteerder de resultaten terug kan zien.

Ook kan de adverteerder promotiemateriaal plaatsten in deze interface (banners, productfeed etc.). De affiliate kan binnen dit systeem het banner materiaal opnemen en plaatsen op zijn website.

Hoe ziet een affiliate link eruit?

Hippesneakers.nl meldt zich aan voor het affiliate programma van Nike via het affiliate netwerk. Nike accepteert deze website omdat ze aansluiten bij hun doelgroep. De affiliate kan vervolgens in het affiliate systeem het promotiemateriaal ophalen.

De affiliate besluit een bepaalde Nike schoen te gaan promoten. Hij haalt een affiliate link (code) uit de interface. Bij het Nederlandse affiliate netwerk daisycon ziet deze affiliate link er als volgt uit:

http://ds1.nl/c/?wi=(nummeraffiliate)&si=(nummervannike)&li=(nummervanpromotiemateriaal)

Hoe werkt een affiliate link

ds1.nl -> is een domein van daisycon
wi -> is het nummer dat correspondeert met de website van het schoenenblog
si -> is het nummer van het nike affiliate programma
li -> is het nummer van de banner / tekstlink / productfeed die de affiliate heeft gekozen

Deze link plaatst de affiliate op zijn of haar website door middel van een banner, tekstlink of productfeed.

Wat gebeurt er als je op een affiliate banner klikt?

Vervolgens wordt er geklikt op de banner waar deze link onder is geplaatst. De bezoeker van hippesneakers.nl wordt niet direct naar Nike gestuurd. Maar gaat via een redirect,  razendsnel naar het affiliate netwerk en vervolgens naar de nike webshop.

In deze halve seconde wordt er aan het netwerk doorgeven dat er een klik is geplaatst door hippesneakers.nl voor het affiliate programma nike.nl met een banner van de nieuwste nike sneaker.

Daarnaast wordt er een affiliate cookie geplaatst op de computer van de bezoeker die op de banner heeft geklikt.

De bezoeker besluit de nike schoen te kopen. Hij rekent af en eindigt op de bedankpagina. Dit is de  pagina die je te zien krijgt als je het hele bestelproces hebt doorlopen. Dus als (in de meeste gevallen) de betaling is afgerond.

Op dit moment wordt de affiliate pixel geladen. Dit is een code van het netwerk die bij de opstart van het affiliate programma is geplaatst op de bedankpagina.

Wat gebeurt er als de affiliate pixel wordt afgevuurd?

De pixel die wordt afgevuurd gaat opzoek naar een match tussen de informatie die op de geplaatste cookie staat en de informatie die is opgeslagen bij het affiliate netwerk (toen er klik is geplaatst op de banner/tekstlink of productfeed).

Op het moment dat er een match is wordt er een transactie geregistreerd in de interface van het affiliate netwerk.

Zo komt een affiliate transactie tot stand 

Ik hoop dat dit artikel duidelijk heeft gemaakt hoe een affiliate tracking werkt. Mocht jij toevoegingen of opmerkingen laat het weten in de reacties hieronder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.