E-mail Marketing Strategie [Voorbeeld]

E-mail Marketing Strategie. In dit blog een aantal tips voor het verbeteren van jouw e-mail marketing. Dit blog is geschreven voor affiliates en adverteerders die een e-mail bestand hebben.

Je worstelt met de vraag hoe je meer uit jouw e-mail base kan halen. In dit blog een aantal ideeën over hoe je jouw e-mail base het beste kan inzetten.

e-mail marketing strategie

Lage Open Rate – Veel Uitschrijvers

Veel bedrijven en affiliates zetten hun e-mail base in om acties en promoties onder de aandacht te brengen. Het doel is om zoveel mogelijk verkopen te realiseren uit het mail bestand. Wat logisch is.

Er worden wekelijkse of dagelijks mails gestuurd met nieuwe aanbiedingen en kortingen. Je kan je afvragen in hoeverre jouw e-mail base zit te wachten op elke dag of elke week een aanbieding of een kortingsmail.

Het gevolg van deze e-mail marketing strategie is dat het aantal uitschrijvingen hoger is dan het aantal inschrijvingen. De e-mail base wordt na elke mailing iets kleiner. Daarnaast is de open rate (percentage van het aantal mensen die de mail opent) laag.

Dit is zonde van het e-mail bestand. E-mail Marketing is en blijft nog steeds het goedkoopste online marketing kanaal. Je kan in een korte tijd een grote groep mensen bereiken.

Hoe kan je de open rate van jouw e-mails verhogen en het aantal uitschrijvingen verlagen?

Deel waardevolle content

Een lage open rate en veel uitschrijvers kunnen voorkomen worden. Hoe?

Deel waardevolle content.

Deel niet alleen acties maar deel belangrijke informatie over jouw producten en diensten. Deel kennis, doe moeite om jouw doelgroep te begrijpen en te helpen met de problemen waar ze mee zitten.

Gebruik hiervoor meerdere e-mails.

Een voorbeeld

Jij verkoopt online barbecues. Jij hebt een e-mail base van 10.000 email adressen. Het is dan verleidelijk om in de aanloop van de zomer 3 x in de week de nieuwste barbecue deals rond te sturen.

Hier zullen zeker orders uitkomen. Echter zullen er ook veel mensen zijn die hier niet op zitten te wachten.

Gevolg: Lage open rate / veel uitschrijvingen.

Nieuwe e-mail Flow

Een andere mail flow is de volgende. 

Mail 1:
Je deelt 3 barbecue recepten met jouw e-mail base. Recepten waar jij echt enthousiast over bent. Je legt uit hoe je deze klaar maakt, hoe je dit aanpakt en welke sausen lekker zijn bij deze recepten.

De content moet echt goed zijn. Je verwijst naar een filmpje op je website waarin wordt laten zien hoe de geschreven recepten worden gemaakt. 

Mail 2:
Hoe steek je een barbecue aan. Hoe zorg je dat het niet rookt of dat jouw vlees niet aan brand. Geef duidelijke tips over de juiste olie, de hoogte van het rekje van de bbq etc. etc. 

Mail 3:
Laat zien hoe er in andere landen wordt gebarbecued. Waarom vinden mensen bbq zo leuk etc.

Wat gebeurt er als je op deze manier gaat mailen?

3 gevolgen van deze nieuwe e-mail marketing strategie

1 – Enthousiasme

Je laat zien aan jouw e-mail base dat je enthousiast bent over jouw producten.

Enthousiasme werkt aanstekelijk

Mensen geven hun geld aan mensen die gedreven en gepassioneerd zijn. Iemand die jouw inspireert of laat lachen gun je een koop. Door interessante informatie te delen en dit op een persoonlijke manier te brengen krijg je mensen mee.

2 – Je laat zien dat je kennis hebt

 Je laat zien dat je kennis van zaken hebt. Een platte mail met een aanbieding is lastig te beoordelen.

Als jij geen verstand van een barbeques hebt weet je niet of dit een goede aanbieding is. Het kan ook een barbeque van niks zijn waardoor deze zo goedkoop is.

Door in e-mails te laten zien dat je veel van jouw product of dienst weet vertrouwen mensen jouw oordeel. En zullen ze eerder geneigd zijn te kopen.  

3 – Je leidt mensen naar een aankoop toe

Je leidt mensen naar een aankoop toe. Over het algemeen koop je niet na het lezen van 1 actie mail.

Door meerdere mails te sturen zonder te sturen op een koop gaan mensen zelf nadenken. Je plant een zaadje.

Oja het is inderdaad leuk om deze zomer weer is te gaan bbq. Ja lijkt me leuk om die recepten is te proberen maar heb eigenlijk geen goede bbq even kijken wat ze hebben op die site.

De motivatie komt meer vanuit de persoon zelf. Dit is een andere manier van verkopen. Het is subtieler. Er wordt een relatie opgebouwd met de mail base.

4 – Branding

Eigenlijk ben je bezig met het creëren van fans voor jouw merk en producten en diensten. Dit kan je zien als branding. Je bent een merk aan het bouwen waar mensen graag kopen.

Naast dat dit erg belangrijk is voor jouw de toekomst van jouw bedrijf. Is dit ook uitdagend en leuk om te doen.

Bouw verschillende e-mail flows

Als je goed hebt nagedacht over de content die je wilt delen aan jouw e–mail base dan kan je in de de data duiken.

Wat is de open rate?
Wat is de click through rate?
Wat is de conversie?

Maak vervolgens segmenten van de verschillende groepen en bouw hier nieuwe e-mail flows voor.

Om verder te gaan in het voorbeeld van de barbecue winkel.

Je hebt 3 mails gestuurd. 1 met recepten / 1 met informatie over materiaal / 1 met hoe er in andere landen wordt gebarbecued. Je kan nu zien welke welke mensen welke mail hebben geopend. Welke hebben er geklikt naar jouw website? Welke mensen hebben ook daadwerkelijk iets gekocht.

Vervolgens kan er voor elke groep een andere mail flow worden gemaakt.. De mensen die geïnteresseerd zijn in recepten krijgen een mail met de beste ingrediënten voor de bbq.

De mensen die geïnteresseerd zijn in materiaal van een bbq krijgen een vervolg mail over de beste accessoires.

Je kan aan de hand van het gedrag van de mensen die een mail open en er op klikken bepalen in welke behoefte categorie ze vallen.

Vervolgens kan deze klant aan de hand worden genomen naar een sale.

Dit kost veel tijd, is dat het waard?

Deze e-mail marketing strategie kost veel tijd. Je bent bezig met het bouwen van een fan base

Deze e-mail strategie beperkt zich niet tot alleen tot jouw e-mail base maar kan worden (her)gebruikt binnen het hele bedrijf.

Het is het waard als de content strategie door het hele bedrijf wordt doorgevoerd. Zie onderstaande nog 2 tips om dit effectief door te voeren.

Tip 1: Hergebruik je content

Probeer je content op zoveel mogelijk plekken te hergebruiken. Op deze manier haal je het optimale uit je inzet.

Disney doet dit heel goed. De film Frozen is een hit. Vervolgens bouwen ze er een themapark om heen, maken ze frozen speelgoed, games, musicals, poppen noem maar op..

Heb jij goede content gemaakt zorg er dan ook voor dat je dit zo veel mogelijk hergebruikt. Heb je een blog geschreven. Maak een filmpje van het zelfde blog. Maak er ook een podcast van. Maak foto’s die er bij passen.
Maak gebruik van alle social media kanalen , websites en free publicity tools.

Melk je content (net als disney) helemaal uit 🙂 

Tip 2: Maak geen gebruik van een layout

Maak geen gebruik van een layout. Stuur een platte e-mail en maak deze zo persoonlijk mogelijk. Mails die persoonlijk zijn en niet commercieel ogen worden beter geopend en gelezen.

Een goed voorbeeld van dit soort e-mail marketing is die van consulting.com.

Schrijf je in voor zijn nieuwsbrief dan zie je hoe hij je aan de hand neemt naar een sale.

2 gedachten over “E-mail Marketing Strategie [Voorbeeld]”

 1. Voor een goede e-mail marketing strategie zou ik toch een stapje terug doen. Naar mijn ervaring kan je het beste de volgende stappen doorlopen, uitgaande dat het doel van e-mail marketing is om het aantal bezoekers op de website te verhogen.

  1. bepaal de juiste infrastructuur en tools
  2. bepaal de werkwijze voor het team (wie doet wat)
  3. beschrijf customer journeys
  4. zorg voor de juiste segmentatie en targeting
  5. gebruik machine learning voor meer relevantie
  Voor beginnende bedrijven is vaak stap 1 t/m 3 al voldoende, om vervolgens door te schakelen naar stap 4 en 5.

  Je kunt er hier meer over lezen: https://www.basedriver.com/e-mailmarketing/email-marketing-strategie/

  1. Hoi Peter,

   Bedankt voor je reactie en toevoeging. Inderdaad een goede structuur die je omschrijft. Maar wel erg abstract. Daarnaast denk ik dat het doel van een versturen van een e-mail niet moet zijn om het aantal bezoekers op je site te verhogen. Veel bezoekers op je site lijkt mij geen goede doelstelling. Je wilt bezoekers op je site die geïnteresseerd zijn en overgaan tot actie. Je kan beter 10 bezoekers ontvangen uit een mail die willen kopen dan 10.000 bezoekers die weer verdwijnen. De aanpak die ik hierboven omschrijf heeft dan ook als doel om kwaliteit te delen. Te laten zien dat je kennis hebt van je vak. Je bindt dan enthousiasteling aan je bedrijf/merk. Op deze manier ben je bezig met het maken van ambassadeurs / fans. E-mail is een mooi kanaal om hiervoor in te zetten. Maar dezelfde werkwijze kan ook ingezet worden voor alle andere marketingkanalen.

   Zo kijk ik naar e-mail marketing 🙂 Ik ben benieuwd hoe jij dat ziet.

   In ieder geval veel succes gewenst met je bedrijf.

   Groet,

   Thijs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.