Meer sales uit jouw affiliate base (op naar een succesvol programma)

Meer sales uit jouw affiliate base. Om een affiliate programma te laten groeien zullen bestaande en nieuwe affiliates geactiveerd moeten worden.

Om erachter te komen op welke affiliates de focus moet liggen is het goed om te weten hoe de affiliates verdeling er op dit moment uitziet voor jouw programma.

Belangrijk vragen om te stellen zijn:

Zijn alle affiliate categorieën welk actief voor mijn affiliate programma? Misschien liggen er wel kansen bij portal websites die nooit zijn benut? Of
is er nog nooit een commerciële mailing verstuurd voor jullie producten of diensten.

Als je weet hoe jouw affiliate base is opgebouwd, kan je zien wat
er mist, wat er beter kan en hoe je meer uit jouw affiliate programma kan halen.

Afhankelijk van enkele affiliates

Wat je vaak ziet is dat de afhankelijkheid van de top 10 affiliates groot is. Het is niet ongewoon dat 90% van de affiliate sales uit de 10 partners komt.
En rond dan de 60% van de affiliate transacties uit de grootste 3.

Als een succesvolle affiliate uit de top 10 besluit om de promotie stop te zetten dan zie je dit direct in terug in de resultaten.

Programma’s met zo’n affiliate verdeling zijn kwetsbaar. De affilaite base is te mager om enkele negatieve wijzigingen tegen te kunnen gaan.

In de ideale situatie heb je een grote actieve affiliate base waarbij een gezonde verdeling is tussen verschillende affiliate soorten.

Je ziet vergelijkers, cashback, blogssites, social accounts, review sites, gratis sites, portal sites, dag aanbiedingen sites terug in de transactie lijsten van jouw affiliate netwerk.

In de statistieken van jouw affiliate programma kan je de volgende informatie vinden:

  • Het aantal affiliates (dus de affiliates die zich hebben aangemeld en zijn goedgekeurd voor jouw affiliate programma)
  • Het aantal affiliates dat bezoekers doorstuurt.
  • Het aantal affiliates dat sales realiseert.

Het is interessant om te onderzoeken welke affiliates nu bezoekers doorsturen maar geen transacties.

Wat zijn dit voor een partijen?
Vanaf welke pagina komen deze bezoekers?
Hoe worden deze bezoekers geïnformeerd?

Tip bekijk de lijst van affiliates die op dit moment bezoekers doorsturen maar geen sales weten te realiseren. Waar zijn quick wins, neem vervolgens contact op met deze affiliates met tips ter optimalisatie.

Daarnaast zijn er ook affiliates die aangemeld zijn maar nog nooit een bezoeker door hebben gestuurd. Dit kan twee dingen betekenen:

1 – Het zijn affiliates die geen bezoekers hebben om door te sturen. Deze kan je negeren of zelfs uitsluiten.

2 – Het zijn affiliates met potentie maar ze hebben de promotie nog niet opgestart. Hier liggen kansen, deze partijen zullen benaderd en geactiveerd moeten worden.

Longtail Affiliates

De afhankelijkheid van enkele affiliates kan beperkt worden door te focussen op op de Long Tail. Als je voor de Long Tail affiliates gaat dan is het doel om bijvoorbeeld 30 ‘kleine’ affiliates enkele transacties per maand te laten doen.

Door het grote aantal kleine partners levert dit een interessante constante stroom aan nieuwe orders op. Een andere voordeel hiervan is dat bij het wegvallen van 1 longtail affiliate het nadelige effect klein is.

Hier is een interessant boek over geschreven door Chris Anderson – De Long Tail.

Succes met de optimalisatie van jouw affiliate programma

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.