Affiliate Programma Optimaliseren [2021]

Affiliate Programma Optimaliseren. Waarom is het van belang om jouw affiliate programma dedicated te beheren en optimaliseren? .  

Zo goed als alle Nederlandse e-commerce bedrijven die er toe doen hebben een partner programma. Er is echter een groot verschil in hoe de campagnes worden geoptimaliseerd en gemanaged. 

Veel bedrijven huren dure consultants in voor SEO en SEA maar laten het affiliate programma op de achtergrond onbeheerd doorlopen.

De focus ligt op de marketingkanalen display, seo, sea en social. Niet op affiliate marketing

Hiervoor worden verschillende argumenten gegeven:

Het Affiliate Netwerk Optimaliseert het Programma

De reden die vaak genoemd wordt als ik in gesprek ben met bedrijven over hun affiliate marketing is dat ze de optimalisatie over laten aan het affiliate netwerk.

Een netwerk is in de hoofdzaak een marktplaats.  Een plek waar affiliates en adverteerders elkaar vinden.

De meeste netwerken worden op commissie basis betaald. Ze ontvangen een vergoeding per goedgekeurde affiliate transactie. De adverteerders met hoge commissies in combinatie met hoge aantallen aan transacties zijn het belangrijkst voor een affiliate netwerk.

Deze adverteerders krijgen aandacht van het netwerk omdat zij de schoorsteen laten roken. 

Werkzaamheden Accountmanagers Netwerken

Accountmanagers van affiliate netwerken managen 30 a 40 affiliate programma’s tegelijk. Ze beantwoorden vragen van de adverteerders en de publishers.

Jagen achter adverteerders aan dat ze de transacties moeten keuren.

Daarnaast zijn ze actief opzoek naar nieuwe klanten om binnen te halen. 

Het is een baan waarbij je 100 e-mails per dag krijgt. De accountmanagers van de netwerken focussen zich op de adverteerders waar ze het meest aan verdienen.

Van de 30 a 40 klanten binnen de branche zijn dit er vaak 4 of 5.

Met deze adverteerders wordt wekelijkse gebeld en maandelijks afgesproken. Voor deze bedrijven wordt actief gezocht naar nieuwe partners. 

De overige programma’s worden beheerd. De werkzaamheden die er zijn worden zoveel mogelijk geautomatiseerd.

En dit is logisch vanuit het netwerk gezien. Ze kijken naar wat een klant oplevert. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel tijd en energie er in wordt gestoken.

Als jij als adverteerder het succes van het partnerprogramma bij het netwerk neerlegt dan kan je in een negatieve spiraal komen.

‘Als het programma niet groot is wordt er geen tijd in gestoken waardoor het programma niet groot wordt.’

Kwaliteit Controle

Daarnaast is het zo dat je als adverteerder altijd zelf scherp moet zijn op kwaliteit. Zoals aangegeven verdienen de meeste netwerken per transactie. Dit is het verdienmodel van een netwerk

Een verkoopargument van een netwerk is dat ze het zelfde doel hebben als de klant. Er wordt namelijk alleen op basis van resultaat gefactureerd. Echter zijn er affiliates die zich niet aan de regels houden. Netwerk zijn hier steeds scherper op (als je dit vergelijkt met 10 jaar geleden).

Maar je moet je als adverteerder er van bewust zijn dat een netwerk gebaat is bij zoveel mogelijk transacties. Affiliates die veel aantallen doen en zich in een grijs gebied bevinden qua kwaliteit worden nog wel is gedoogd.

Zorg dat je zelf scherp bent op kwaliteit. Zowel bij het keuren van nieuwe affiliates als bij het keuren van transacties. 

geld verdienen met leads

Conclusie

Netwerken verzorgen de techniek, het platform en de uitbetaling. Echter het optimaliseren en de kritische controle op kwaliteit kan je niet aan een netwerk overlaten. 

Dit zal je of zelf moeten doen als adverteerder of moeten uitbestedenaan iemand met de juiste kennis. 

Het verkeer is van lage kwaliteit

Een ander argument wat vaak wordt genoemd is de kwaliteit van het verkeer van affiliate marketing.

Er komt veel verkeer vanuit het affiliate kanaal alleen de conversie is erg laag. Hierdoor wordt de waarde van het kanaal als minder gezien. 

Gevolg 1: Er wordt geen tijd in ge├»nvesteerd. 
Gevolg 2: Het groeit niet. 

Dit is een verkeerde interpretatie. Als je samenwerkt met cashback websites en e-mail bestanden dan ontvang je veel bezoekers.

Deze bezoekers ontvangen punten voor het klikken op een mailing. Dit zorgt voor gigantische hoeveelheden aan bezoek.

Het klopt dat de conversieratio hierdoor laag is. De bezoekers van de cashback sites moet je niet meenemen in de conversieratio analyses. 

De conversieratio van affiliate marketing zeg erg weinig over de kwaliteit van het kanaal.

Het bezoek vanuit de cashback mailingen moet je zien als gratis branding. Je betaalt per transactie. Hou echter wel in de gaten dat dit niet leidt tot cookie dropping.

conversie attributie en affiliate marketing

Het loopt vanzelf door

Wat ook vaak wordt genoemd is. 

Ik hoef er niks aan te doen. Ik keur de transacties 1 x in de maand en verder loopt het gewoon door.

Deze instelling zal uiteindelijk leiden tot een programma dat meer geld gaat kosten dan op levert.

Zonder dat jet het zelf door hebt.

Wat kan er allemaal fout gaan als je op deze manier jouw programma beheerd?

1 – Kwaliteit

Eerder genoemd -> Verkeerde affiliates gaan je programma promoten. Kortingscode sites / cookiedropping / keyword marketing.

Door hier niet scherp op te zijn zal je programma langzamerhand meer geld kosten dan dat het zal opleveren.

Lees hier meer over manieren waarop affiliates kunnen frauderen. Wil je een analyse van de kwaliteit van jouw affiliates laat het mij weten.

2 – Concurrentie

De concurrent die wel actief met haar partnerprogramma aan de slag gaat benaderd jouw affiliates.

Ze kopen belangrijke posities op. Geven jouw top affiliates net dat beetje meer aandacht. Langzamerhand stappen ze een voor een over naar jouw grootste concurrenten

Door het programma niet actief te beheren zullen de sales langzaam dalen. 

3 – Recruitment

Er komen geen nieuwe affiliates bij. Om een programma te laten groeien moet je continue opzoek naar nieuwe partners. Je zult een affiliate base moeten opbouwen. Dit kost tijd maar is het waard (als dit op de juiste manier wordt aangepakt).

Een nieuwe partner die een affiliate link plaatst naar jouw website zal dit er niet de de volgende dag weer afhalen. Als jij een goed converterende webshop hebt en een affiliate programma met een eerlijke commissie en tracking, dan is er voor een nieuwe partner geen reden om de affiliate link er af te halen.

Door te investeren in recruitment stijgt het programma beetje bij beetje. De lange termijn effecten zijn groot.

Onderschat de kracht van een grote affiliate base niet. 

4 – Geen Longtail

Een groot risico voor een programma is als 90% van de sales uit de top 5 affiliates komt. Dit is vaak het geval bij de partner programma’s die niet actief beheerd worden.

Wat is het gevaar? Mocht er 1 publisher overstappen naar een concurrent of niet meer scoren in google dan daalt je affiliate omzet met 20%.

Het is van belang om een grote longtail affiliate base op te bouwen van partners. Dit kunnen kleine partijen zijn die misschien maar 1 x in de week een transactie doen.

Als je 100 van deze partners weet te verzamelen wordt dit een belangrijke inkomstenstroom.

Je bent minder afhankelijk van enkele grote affiliates. Bouwen aan een longtail affiliate base is een goede manier om te groeien met affiliate marketing.

Conclusie

Neem het affiliate marketing kanaal serieus. Door er tijd in te investeren zal het groeien.

Heb je er zelf geen tijd voor of mis je de kennis. Zoek een affiliate marketeer of besteed het uit.

Ik ben in te huren als freelance affiliate marketeer. Lees meer over mijn achtergrond en de mogelijkheden.

Succes met de optimalisatie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.