Wat kan je leren van booking.com? (Succes Voorbeelden)

Booking.com is de grootste hotel boekingssite van de wereld. Het hotel platform verkoopt een half miljard kamer nachten per jaar – ongeveer anderhalf miljoen per dag. Hotels betalen gemiddeld 15 procent commissie.

Een bizarre hoeveelheid aan boekingen. Hoe is dit bedrijf zo succesvol geworden? En wat kan je hier van leren? In dit blog wordt hier verder op ingegaan.

Inhoudsopgave:

Begin jaren Booking.com
Wat kan je leren van de begin jaren van booking.com
– Beslissingen nemen op basis van data
Conversie optimalisatie Booking.com

wat kan je leren van booking

Begin jaren Booking.com

Ik vind het leuk om te lezen over hoe een succesvol bedrijf is gestart. Wat is er gebeurd, welke stappen zijn er genomen. Als je dit ook inspirerend vindt is het aan te raden om dit artikel te lezen: De succesvolle weg die Booking.com heeft uitgevonden Hieronder een korte samenvatting van de start van Booking.

Booking.com is begonnen in het begin tijdperk van het internet (in 1996) Ze hebben hierdoor aan het begin van heel veel internet revoluties gestaan. Dit heeft ze erg geholpen.

Begin van Affiliate Marketing

De start van affiliate marketing. Het lukte booking.com in de begin jaren niet om voor elk hotel en locatie op nummer 1  te staan binnen de zoekmachines. Ze hebben toen besloten om samenwerkingen aan te gaan met de websites die boven booking.com stonden. Ze deelden de opbrengsten 50/50. Dit heeft booking.com een enorm geholpen in haar groei. Dit was de start van het partnerprogramma van booking.com

Start met Google Adwordslogo google adwords oud

Google adwords: Booking was er bij toen het mogelijk werd om in google te adverteren. In 2003 starten Google met het mogelijk maken van adverteren (het inkopen op zoekwoorden). Uit het eerder genoemde artikel komen de onderstaande twee quotes:

‘Dit zorgde voor een gigantische groeispurt en in no-time waren we Google’s grootste klant.’

en

‘Er was zelfs een punt waarop Google ons vroeg of we een beetje konden dimmen: ons systeem maakte sneller nieuwe campagnes aan dan de servers van Google verwerken konden. Dat waren bijzondere tijden.’

Heel gaaf dat een Nederlands bedrijf ooit de grootste klant van google was. En dat Google het aantal advertentie aanvragen niet aan kon van Booking. Dat kan je vandaag de dag niet meer voorstellen.

Linkbuilding was nog makkelijk…

In de periode dat Booking.com begon kon je sites vragen om een link en die kreeg je in 9 van de 10 gevallen. Dit was toen heel eenvoudig. Tegenwoordig is het krijgen van relevante links naar je website een grote uitdaging en kost dit veel tijd.

Wat kan je leren van de begin jaren van booking.com

Wees je bewust van de tijd waarin je actief bent en de veranderingen die er aan zitten te komen. De oprichters van booking zagen kansen op het internet die door veel mensen nog niet werden gezien. Ze hadden de visie dat hotelboekingen massaal via het internet geboekt gingen worden.

low hanging fruit

Door hiermee te starten als een van de eerste was er veel ‘low hanging fruit’. Zoals in de bovenstaande voorbeelden te lezen is konden ze zo optimaal profiteren van adwords, linkbuilding en en affiliate marketing. Ze hebben ingespeeld op alle internet kansen. Dit heeft natuurlijk met veel visie, hard werken en een beetje geluk te maken. Echter inspelen op de volgende internet revolutie is niet alleen weggelegd voor booking.com.

Dat kan jij ook.

Lees bijvoorbeeld meer over de verwachte revolutie op gebied van spraak gestuurde zoekopdrachten

Beslissingen nemen op basis van data

Booking.com neemt geen enkele beslissing op basis van gevoel of uit kennis en ervaring van marketeers. Elke beslissing wordt genomen op basis van data. Omdat ze zo’n enorme hoeveelheid aan bezoekers hebben kunnen ze snel en veel A-B testen uitvoeren .

Ze hebben in een relatief korte tijd 1.000.000 gebruikers op een pagina. En een test op basis van deze aantallen geeft een duidelijk en representatief antwoord op de voorkeur van de gebruiker.

Voorbeeld A-B test

Moeten we op de pagina op Parijs een foto van de Eiffeltoren laten zien of een beeld van een man en een vrouw hand in hand. Ze laten de 2 versies een aantal dagen draaien. De pagina die tot de hoogste conversie leidt wordt gekozen.

Dit is een eenvoudig voorbeeld van een A-B test. Echter hoe meer variabelen je er aan toevoegt hoe complexer het wordt. Zo zijn er verschillende behoeften bij mannen en vrouwen / landen / provincies / steden / leeftijdsgroepen etcetra.

Conversie optimalisatie Booking.com

Inloggen

Als je naar de website van booking.com dan zie je dat je rechtsboven kan inloggen. Op het moment dat je dat doet kan booking jou op basis van persoonlijke voorkeuren tips geven. De website wordt dan compleet aangepast op basis van jouw geschiedenis op de website.

Alle variabelen die voor jou belangrijk zijn geweest bij jouw vorige boekingen worden meegenomen in de website van booking.com.

Daarnaast ontvang je commerciële e-mails op basis van jouw zoekopdrachten binnen de booking website.

Niet ingelogd

Echter als je niet ingelogd bent wordt er gekeken naar je ip adres. Ik woon in Arnhem en krijg vervolgens de volgende regio’s als tips aangewezen. Zie screenshot.

veluwe

Tip:
Maak je gebruik van een inlog binnen jouw affiliate website? Verzamel de data van het klikgedrag. Hier kan je slim op in te spelen. Verstuur e-mails op basis van de klantbehoeften.

En ik ben ook erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp, laat het weten door een reactie achter te laten:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.