Verdienmodel van een affiliate netwerk (eenvoudige uitleg)

Verdienmodel van een affiliate netwerk: Hoe verdient een affiliate netwerk geld?  In dit artikel wordt ingegaan op de vragen:  Wat doet een affiliate netwerk en op welke manier verdient een netwerk zijn geld?

Wat doet een affiliatenetwerk?

Om uitleg te geven over het verdienmodel van een affiliate netwerk, is het goed om eerst antwoord op de vraag ‘wat doet een affiliate netwerk te geven?’.

Als je gaat starten met affiliate marketing als adverteerder dan ga je in 99% van de gevallen samenwerken met een affiliate netwerk. In Nederland zijn verschillende grote affiliate netwerken zoals: Awin, Daisycon, Tradetracker en Tradedoubler actief. Wat doen deze netwerken?

Opzoek naar meer sales uit jouw affiliate programma?

>> Ja ik wil meer sales <<

Koop de Affiliate Gids met meer dan 100 direct toepasbare tips en acties. Met deze handleiding haal je het optimale uit jouw partner programma.

1 Affiliate netwerken verzorgen de tracking  van jouw orders (de meting van de affiliate transacties)

2 Beschikken over een grote affiliatebase. Deze worden na de start benaderd en geactiveerd.

3 Ze zorgen ervoor dat alle affiliates die sales realiseren uitbetaald worden.

4
Verder kan je in de netwerkinterfaces veel statistieken terugzien. Welke affiliate presteert het best? Welke banner doet het goed etc. etc.

Hoe verdient een affiliate netwerk zijn geld?

Een netwerk verdient zijn geld op basis van een netwerkfee. Over elke transacties die via een affiliate tot stand komt ontvangt de affiliate een commissie. Over deze commissie (affiliate vergoeding) wordt een netwerkopslag of netwerkmarge berekend.

Voorbeeld
Jij bent een online verkoper van sokken en je hebt een affiliate programma. Er zijn 20 affiliates die deze maand bezoekers hebben doorgestuurd naar jouw shop.

Hieruit  zijn 100 goedgekeurde sales zijn gekomen. Deze 20 affiliates ontvangen een commissie van 8% over de totale orderwaarde van 1000 euro. Jij ontvangt als webshop eigenaar van het affiliate netwerk een factuur van 8% over 1000 euro = 80 euro x 1,3 (als dit de opslag is)  = 104 euro.

De 80 euro wordt vervolgens uitgekeerd aan de 20 affiliates door het affiliate netwerk, nadat jij de factuur hebt betaald. Het affiliate netwerk verdient 24 euro, door de opslag van 1,3 over de affiliate sales.

Vaste kosten affiliate netwerken
kosten netwerken

In bovenstaande voorbeeld wordt de aanname gedaan dat er alleen kosten worden gemaakt per transactie.

Dit is niet altijd het geval. Als je een offerte opvraagt bij de netwerken wordt er een marge of opslag over de transacties doorgeven.

Daarnaast zie je ook maandelijkse kosten, opstartkosten en traffic fee’s terug in de voorstellen. Hou rekening met deze kosten bij de opstart van een affiliate programma.

Onderzoek of er mogelijkheden tot onderhandelen zijn over deze kosten met de affiliate netwerken.

Laat weten wat je van dit artikel vindt door de sterren in te vullen:

En ik ben ook erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp, laat het weten door een reactie achter te laten:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.