Starten met affiliate marketing: Hoe pak je dat aan? 

Wat is affiliate marketing? Welke soorten affiliates zijn het meest succesvol? Hoe start je een affiliate website? Hoe kies je een onderwerp?

In dit artikel wordt antwoord gegeven op een aantal belangrijke vragen als jij van plan om te starten met affiliate marketing.

Inhoudsopgave:
Wat is affiliate marketing?
Welke soorten affiliates zijn het meest succesvol?
Succesvolle affiliate sites
Waarom zijn juist deze affiliate sites groot?
Hoe start je een affiliate website?
Hoe kies je een onderwerp?
Hoe kom je aan bezoekers?

Wat is affiliate marketing?

Door middel van affiliate marketing kan je op eenvoudige wijze een samenwerking op starten met een webshop. Je plaatst een advertentie van een adverteerder op jouw affiliate website.starten met affiliate marketing

Dit kan in de vorm van een tekstlink, banner of productfeed zijn. Als een bezoeker van jouw website op het promotiemateriaal klikt wordt deze doorgestuurd naar de webshop.

Op het moment dat de doorgestuurde bezoeker iets koopt ontvang jij als affiliate een commissie. Jij bent verantwoordelijk voor het aanbrengen van een kopende klant. In ruil voor  hiervoor ontvang je een vast bedrag of een percentage over de omzet van het product of dienst.

Welke soorten affiliates zijn het meest succesvol?

Succesvolle affiliates zitten dicht op de sale (onderin de sales funnel). Ze richten zich niet op mensen die zich in het oriëntatieproces bevinden. Maar op potentiële klanten die op het punt staan om een aankoop te doen.

Je ontvangt een commissie als jij verantwoordelijk bent voor de laatst geplaatste affiliate klik voordat de transactie wordt gesloten.

Deze manier van meten wordt ook wel last cookie counts genoemd. De affiliate die als laatste een cookie plaatst ontvangt de affiliate commissie.

Dit is op dit moment nog de meest gebruikte meting van een affiliate transactie. Er zijn webwinkels (adverteerders) actief die de affiliate commissie verdelen over meerdere affiliates (conversie attributie)

Als er meerdere partijen verantwoordelijk zijn voor 1 transactie wordt de commissie verdeeld over al deze affiliates.

Succesvolle affiliate sites

Hieronder 3 voorbeelden van succesvolle affiliate sites

Review / beoordeling affiliate sites

Dit zijn  affiliate websites die klantervaringen verzamelenstarten met affilaite marketing 2.jpg over producten en of webwinkels. Veel mensen zoeken, voordat ze een aankoop doen, naar ervaringen van andere klanten.

Ze willen zeker weten dat het bedrijf waar ze geld aan gaan overmaken betrouwbaar is. Of ze willen weten wat de ervaringen zijn van andere klanten over een specifiek product.

Ze bezoeken voordat ze de aankoop afronden een review of beoordeling website.

Cashback affiliates

Cashback affiliates geven een deel van de affiliate commissie die ze ontvangen terug aan hun leden. Deze leden doen al hun online aankopen via de affiliate links van de cashback partij.

Ze sparen op deze manier korting op en laten dit maandelijks uitbetalen op hun rekening. Cashback partijen hebben vaak grote ledenbestanden. Ze kunnen hierdoor in korte tijd grote groepen consumenten bereiken.

Vergelijkers

Productvergelijkers, verzekering vergelijkers energievergelijkers veel van deze websites werken op basis van affiliate marketing.

Je kan door middel van deze websites snel de beste en goedkoopste deal vinden en bestellen.

Bekijk deze pagina voor een overzicht + uitleg van nog meer voorbeelden van affilaite marketing websites.

Waarom zijn juist deze affiliate sites groot?

Zoals eerder aangegeven in dit artikel zijn deze affiliate soorten succesvol omdat ze zich richten op mensen die op het punt staan een online aankoop te doen.

Een andere reden voor succes is dat deze affiliates iets doen wat webshops niet kunnen. Voorbeeld: Ze vergelijken alle aanbieders in de markt. Hierdoor hoef jij als consument niet alles zelf uit te zoeken. Ze helpen je om beter en sneller een beslissing te maken over een toekomstige aankoop.

De cashback affiliate onderscheidt zich door grote groep aan zich te binden.  Deze leden zijn loyaal omdat ze een financieel voordeel krijgen op elke aankoop.

De sleutel tot succes is dat jouw affiliate project waarde toevoegt aan de consument.

Hoe start je een affiliate website?

Het starten van een website kan relatief eenvoudig. Door gebruik te maken van wordpress software heb je binnen een paar klikken een website online. Hier heb je geen technische kennis voor nodig.

Wil je meer leren over wordpress dan adviseer ik om een e-book van wphandleiding aan te schaffen. Bekijk hier de e-books van wphandleiding.

Als je een cashback sites wil starten zal je technisch onderlegd moeten zijn. Echter er zijn ook partijen die whitelabel cashback software aanbieden. Je kan dan gebruik maken van de techniek in ruil voor een deel van de commissie.

Een vergelijkingsite wordt gebouwd door middel van productfeeds. Je combineert data van verschillende adverteerders en presenteert dit op een overzichtelijke wijze aan jouw bezoekers. Handig zijn met internet en het bouwen van websites is een vereiste als je zelf een vergelijkingssite wilt gaan bouwen.

Er zijn ook affiliate netwerken die vergelijkingtools bouwen die je zonder technische kennis op jouw affiliate site kan plaatsen.

affiliate netwerken logo

Het makkelijkste is om een blog te starten. Het is aan te raden om te schrijven over een onderwerp waar je in geïnteresseerd bent of wat dicht bij je staat.

Maar hoe kies je een onderwerp? Lees verder

Hoe kies je een onderwerp?

Zoals aangegeven is het goed om te kiezen voor een onderwerp wat dicht bij je staat. Echter zijn er ook andere variabelen belangrijk.

Zoals de doelgroep:

– Hoe groot is de groep waar je een affiliate site voor maakt?
– Hoeveel geven deze mensen gemiddeld uit?
– Hoe groot is de concurrentie in google op converterende zoekwoorden?
– Hoe hoog is de gemiddelde affiliate commissie?

Door een volledig beeld te krijgen van de markt kan je beter onderbouwde keuzes maken. Het is dus zaak om goed onderzoek te doen om de kansen in de markt te ontdekken.

Waar liggen mogelijkheden voor jouw affiliate project en hoe kan je hier op inspelen.

Hoe kom je aan bezoekers?

De sleutel tot succes is het genereren van relevante bezoekers. Als mensen met een koopintentie jouw affiliate site / project weten te vinden dan komen de commissies vanzelf.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Op dit punt komen eigenlijk alle (online) marketing disciplines bij elkaar: SEO, SEA, Social, Content Creatie, Linkbuilding, Branding etc. Hier is niet in 5 zinnen antwoord op te geven.

Maar hierbij toch een aantal zaken die je kunnen helpen om bezoekers naar je affiliate site te krijgen.

yoast-seo-wordpress-plugin

1 – Maar gebruik van de gratis Yoast SEO tool. Dit is de meest gebruikte SEO tool op wordpress. Deze wordpress plugin controleert of de content volgens de juiste seo richtlijnen is geschreven.

2 – Wordt een autoriteit binnen jouw vakgebied. Doe onderzoek binnen jouw branche. Interview de belangrijkste pioniers. Geef presentaties op beurzen en scholen etc.

3 – Doe gedegen onderzoek en stuur een persbericht uit naar relevante websites en vakbladen over dit onderzoek. Probeer hiermee in de landelijke media te komen

4 – Verdiep je in guerilla marketing

5 -Schrijf gastblogs voor websites die leidend zijn in de markt.

De mogelijkheden zijn oneindig. Er zijn boeken en websites vol geschreven over het genereren van bereik. Lees de juiste boeken en sites en pas het toe op je project.

Levert je affiliate site uiteindelijk niet voldoende op dan heb je in ieder geval veel geleerd 🙂

En ik ben ook erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp, laat het weten door een reactie achter te laten:

1 gedachte over “Starten met affiliate marketing: Hoe pak je dat aan? ”

  1. Wat zijn jouw ervaringen met het starten met affiliate marketing? Laat het weten door hieronder te reageren 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.