Google Adsense vs Affiliate Marketing

Google Adsense vs Affiliate Marketing. Als je eigenaar bent van een publisher website zijn er verschillende manieren om hier geld mee te verdienen.

In dit blog wordt gekeken naar Google Adsense ten opzichte van Affiliate. Wat zijn de voor en nadelen van Adsense en wat zijn de voor en nadelen van Affiliate Marketing.

Hoe bepaal je wat het beste verdienmodel is voor jouw website?

Google Adsense

Google Adsense is een advertentie netwerk van Google. Je meld je aan met jouw website bij Google Adsense. Als je aanmelding en registratie voltooit is kan je beeld of tekst advertenties plaatsen. Dit doe je door een code te kopiëren en in jouw website te plakken.

Google Adsense bepaald vervolgens op basis van de zoekgeschiedenis van de gebruiker welke advertenties er op jouw site worden vertoond. Het algoritme van Google zoekt de perfecte advertentie.

Dus als ik opzoek ben naar een auto en ik heb de website autoscout.nl bezocht en een volvo v70 bekeken. Ik ga vervolgens naar jouw blog over auto’s. Dan is er een kans dat er een advertentie van deze volvo te zien is op jouw website.

Autoscout betaalt Google om mee te draaien binnen het Adsense Netwerk.

Voordelen Google Adsense

1 Geen Onderhoud: Tekstlinks en banners werken altijd. Er zijn plugins beschikbaar die er voor zorgen dat er binnen al jouw nieuwe berichten automatisch een adsense banner komt te staan.

Als je alles hebt ingesteld hoef je hier niet meer naar om te kijken. Je kan je compleet focussen op het maken van content.

2 Geen Optimalisatie: Google optimaliseert voor jou. Het algoritme bepaalt welke advertentie de meeste kans heeft op een klik.

Het enige waar je mee kan testen is de positie van de advertenties. Dus zet je hem bovenaan aan de zijkant etc. Daarnaast kan je kiezen voor een tekst of een banner in verschillende formaten.

3 – Je wordt betaald per klik: Elke klik op een banner of tekstlink levert geld op. Google checkt de kliks wel op fraude. Bijvoorbeeld klik van hetzelfde ip worden afgekeurd.

Nadelen Google Adsense

1 De CTR van banners is laag: In andere woorden er klikken weinig mensen op een banner. Om geld te verdienen met Adsense heb je veel bezoekers nodig. Of je bent actief binnen een branche met een hoge cpc vergoeding.

2 Google bepaalt wat er op jouw site komt te staan: Het kan zijn dat je een blog hebt geschreven over een slechte ervaring met Wehkamp. Vervolgens komt er een advertentie van Wehkamp naast dit artikel te staan. Je geeft dit uit handen aan Google

3 Geen Nieuw Tabblad: Als iemand klikt op een Google Adsense Banner dan wordt deze niet geopend in een nieuw tabblad.

Google heeft niet ingesteld dat er een nieuw venster wordt geopend. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat hij of zij terugkeert naar jouw site na een klik.

Affiliate Marketing

Bij affiliate marketing ontvang je een commissie op het moment dat er een transactie wordt gedaan. Je stuurt een bezoeker door naar een webshop. Op het moment dat deze bezoeker iets koopt ontvang je een percentage van de omzet.

Voordelen Affiliate

1 Jij bepaalt zelf wat je Promoot: In Nederland alleen zijn duizenden verschillende affiliate programma’s. Je kan op deze manier heel specifiek binnen jouw branche opzoek naar geschikte shops.

Door met webshops samen te werken die exact aansluiten bij jouw doelgroep verhoog je de kans op een conversie.

2 Meer Tools voor Promotie: Als affiliate heb je meer mogelijkheden om promotie te doen.

Een productfeed die je kan gebruiken om verschillende producten met elkaar te vergelijken. Je kan ook achter 1 geschreven woord een affiliate link plaatsen.

Een affiliate link binnen een tekst heeft een stuk hogere ctr dan een Google Adsense Banner of Google Adsense Tekst banner.

Nadelen Affiliate

1 Geen conversie geen Geld. Het kan zijn dat je heel veel bezoekers doorstuurt naar een webshop zonder conversie. Je krijgt alleen betaalt voor een betalende klant (cps)

Dan verdien je dus niks. Bij Google Adsense ontvang je per klik een vergoeding (cpc)

Het kan tijd kosten voordat je de juiste webshops hebt gevonden die jou het meest oplevert. Dit is een kwestie van testen. In tegenstelling tot Adsense kost het tijd om een succesvolle affiliate te worden.

2 – Transacties worden gekeurd: Als je een commissie hebt verdiend. Dan wordt dit geregistreerd binnen een affiliate netwerk. De webshop eigenaar gaat de transacties keuren. Dus als het product retour is gestuurd / geannulleerd etc. Er kunnen verschillende redenen van afkeur zijn.

Hierin ben je afhankelijk van de webshop eigenaar.

Koopintentie

Adsense Publishers zijn vaak hoger in de funnel actief. Een voorbeeld hiervan is nu.nl. Je gaat niet naar nu.nl om een aankoop te doen of geïnformeerd te worden over een aankoop.

Je wil weten wat het laatste nieuws is. Adsense banners aan de zijkant of in een nieuwsbericht zijn dan eenvoudiger te managen en leveren meer op dan een affiliate link.

Echter als nu.nl een artikel schrijft gericht op een koopintentie. Een voorbeeld hiervan kan zijn: De 5 beste laptops onder de 500 euro. In zo’n artikel zou mijn advies zijn om affiliate links te plaatsen.

Hierin wordt meer gestuurd naar een aankoop. Op deze wij zou je ook moeten kijken naar je eigen affiliate site. Trek ik meer mensen die geïnformeerd of geïnspireerd willen worden? Of zijn het mensen die van plan zijn iets te kopen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

1 gedachte over “Google Adsense vs Affiliate Marketing”

  1. Heb jij te maken gehad met meetverschillen. Laat me weten of dit blog hier duidelijkheid over heeft geeft. Zijn hier vragen over laat het ook weten 🙂 Ik reageer op elke reactie. Groet, Thijs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.