Prijsvrij moet Publisher Commissies betalen ter waarde van 100.000 euro

De reis organisatie Prijsvrij is door de rechtbank gesommeerd om publisher commissies ter waarde van 100.000 euro te betalen. Prijsvrij wilde de facturen aan TradeTracker niet betalen omdat er reizen als gevolg van Corona werden geannuleerd.

TradeTracker is in het gelijk gesteld door de rechtbank. Het ging om een totaalbedrag van 104.101 euro. Dit zijn commissies die door verschillende affiliates zijn verdiend voor het aanbrengen van nieuwe klanten aan Prijsvrij.

Argumentatie

In de overeenkomst die Prijsvrij heeft met TradeTracker staat dat openstaande orders binnen een termijn van 2 maanden moeten worden goedgekeurd dan wel afgekeurd. Orders die langer dan 2 maanden openstaan worden automatisch goedgekeurd en uitgekeerd aan de publishers die verantwoordelijk zijn voor de sales.

Prijsvrij stelt dat zij pas commissie aan TradeTracker moeten betalen als er sprake is van een succesvolle boeking. Daarvan kan volgens Prijsvrij pas gesproken worden als de boeking ook door de klant is betaald. Prijsvrij stelt dat dit niet het geval is, omdat reizigers hun boekingen vanwege de coronacrisis hebben geannuleerd of aanspraak hebben gemaakt op een voucher.

Echter in de voorwaarden staat nergens dat ingeval van annulering van de boeking – die veel later plaatsvinden dan de boeking, omdat boekingen regelmatig lang voor de beoogde reisdatum wordt gedaan – er achteraf geen recht bestaat van TradeTracker op commissie. Dit risico ligt bij Prijsvrij. Daarnaast staat vast dat voor de uitbraak van de Corona crisis er nooit commissies zijn terugbetaald of verrekend wanneer een klant van Prijsvrij de reis op een later moment annuleerde.

Een ander argument van Prijsvrij is dat TradeTracker op internet adverteert met de slogan – no cure no pay. Je betaalt alleen voor een nieuwe klant. Je kan dus zonder hoge risico’s adverteren. Volgens Prijsvrij is hier geen sprake van als Prijsvrij moet betalen, maar niet betaald krijgt van haar klanten. Prijsvrij is dan niet in staat om uit de marge van de verkochte reizen de publishers en TradeTracker te betalen.

De rechtbank heeft de punt van tafel geveegd. Er is sprake van een succesvolle boeking op het moment dat een transacties is geaccordeerd en geverifieerd binnen het systeem van TradeTracker. Op dat moment heeft TradeTracker het recht om te factureren en zullen deze facturen betaald moeten worden.

Lees hier de hele uitspraak

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.